Zusjes Ramaekers na 67 jaar opnieuw voor de lens

Foto: Jos Bemelmans

Het moet nu ongeveer zo’n 67 jaar geleden zijn dat de zussen Ramaekers (vlnr ,Josée, Alice, Astrid en Emma) in Boorsem voor de schoolfotograaf poseerden.

"De foto die toen gemaakt werd, staat of hangt al zo lang als ik leef (toch al 54 jaar) ergens bij mijn moeder thuis", zegt Jos Bemelmans. "Mijn moeder is de oudste (Alice) en is degene die achteraan rechtstaat. De jongste (Emma) werd thuis opgehaald om al de kinderen op één foto te hebben. Ze was toen immers pas 3,5 en in die tijd moest men vier jaar zijn voor men naar de (kleuter)school kon gaan."

"Ik ben al altijd door die foto gefascineerd geweest. In mijn jonge jaren waarschijnlijk eerder door het feit dat ik moeilijk kon begrijpen dat mijn moeder en mijn tantes ook kind zijn geweest. Later gewoon door het nostalgische karakter van de foto. Daardoor kwam ik een tijdje geleden op het idee om deze oude foto na te maken. Enkele weken geleden ging het onafscheidelijk kwartet terug voor de lens in dezelfde opstelling van weleer. De hele familie, kinderen en kleinkinderen wensen hen nog vele gezonde jaren samen!"

Door Jos Bemelmans