Brandweer en politie informeren Neos over veiligheid

Hechtel-Eksel - Het jaarthema van Neos National is 'Safety First'. Veiligheid is toepasbaar op vele niveaus: je computer, je gezondheid, je bezittingen. Daarom nodigde Neos brandweer en politie uit, die net als Neos heel veel belang hechten aan veiligheid en preventie.

Ook de periode van het jaar is ideaal om even bij dit thema te blijven stilstaan. De donkere dagen zijn weer ingetreden en dat vergroot de kansen op woninginbraken, maar ook de gevaren binnenshuis : denk maar de CO2 vergiftigingen.

Jos Driesen van Politiezone Kempenland informeerde ons over het organigram van deze Politiezone. We kwamen ook te weten wie onze wijkagent(e) is en voor welke problemen we bij hen terecht kunnen. Hij had het ook over de wetgeving op electrische fietsen en de plaatsen waar vanaf eind 2017 een ANPR-camera geplaatst en in gebruik genomen zal worden. Ook inbraakpreventie mocht natuurlijk niet ontbreken. Zorg er voor dat je woning steeds een bewoonde indruk geeft, ook als je er niet bent.
Na Jos was het de beurt aan Patrick Devriendt van Hulpverleningszone Noord-Limburg (de brandweer) die in zijn uiteenzetting vooral aandacht besteedde aan preventiemaatregelen om brand te voorkomen. In een 10 stappen plan gaf hij ons een aantal maatregelen om woningbrand te voorkomen.
Zeker niet overbodig als je weet dat in 2016, 78 doden bleven bij een woningbrand en dat je maar 3 minuten tijd heb om de woning te verlaten, alvorens je door de rook zal bevangen worden.
Bespreek dus vooraf zeker met je huisgenoten een vluchtplan en vluchtweg. Heel belangrijk!
Trouwens het Vlaams Parlement heeft beslist dat vanaf 2020 alle woningen voorzien dienen te zijn van rookmelders. De brandverzekeringen zullen hier zeker op inspelen.
Patrick bezorgde ons een samenvattende brochure met al deze tips.

Na de afsluitende koffie met taart trokken onze leden huiswaarts met weer heel wat nuttige en interessante tips, door deze voordracht hebben we een kleine bijdrage kunnen leveren om hun dagelijks leven weer wat aangenamer en veiliger te maken.

Door Maurice Deckers