“Het klussen helemaal afschieten gaat niet, want dan is het evenwicht van deze zomer om zeep en lijkt de Wetstraat straks op de Noordpool: ijskoud en pikdonker”

Deze zomer heeft de regering over 60 maatregelen een akkoord gesloten. Over 57 is er lang geen discussie meer. Begin deze week waren er nog drie knelpunten en gisteravond nog één: het onbelast bijklussen tot 6.000 euro per jaar.

De discussies over de effectentaks zijn na een aanpassing die misbruik moet tegengaan weggewerkt, over de verlaging van de vennootschapsbelasting is er na de Sinterklaasstudie van de Nationale Bank ook geen gekissebis, alleen de kluseconomie was nog de spelbreker.

N-VA heeft met de vennootschapsbelasting zijn trofee dus binnen, CD&V eigenlijk ook, al wil de partij niet met de effectentaks geassocieerd worden, aangezien dit een voorstel is van de premier en we in dit land zeer onsuccesvol zijn in allerlei pogingen om de rijken te doen betalen. De speculatietaks kostte meer dan die opbracht en de verwachte 460 miljoen aan kaaimantaks is niet te vinden aangezien er geen apart vakje voor bestaat in de belastingaangifte.

Dat onbelast bijklussen is in amper één week tijd uitgegroeid tot een nieuwe splijtzwam. Bij de voorstelling van het Zomerakkoord leek dat klussen nog beperkt tot de leraar die bijles gaf en de jeugdtrainer. Tot er - ook al op een late zondagavond in oktober - een regeringsakkoord was over de officiële lijst en er plots heel wat mogelijk leek. Je kan ook iemand inschakelen voor in en rond je huis bijvoorbeeld. Dat betekent zaken als grasmaaien of - zoals minister De Block vorige week nog in de Kamer uitlegde - een luster ophangen en zelfs verven. Verenigingen mogen via dat klussen ook mensen inschakelen voor hun administratie. Een bejaarde kan een nachtoppas inhuren, een buurvrouw kan op kinderen letten.

Het zou in elk geval voor een nieuwe economie zorgen en tegelijkertijd zwart werk wit maken. Aangezien je alleen mag klussen als je minstens 4/5de werkt, kan je daar ook niet je hoofdberoep van maken.

Iedereen content, zou je denken. CD&V niet. De open brief van heel wat middenstandsorganisaties - hun achterban - hebben ze bij CD&V goed gelezen. Het klussen helemaal afschieten gaat niet, want dan is het evenwicht van deze zomer om zeep en lijkt de Wetstraat straks op de Noordpool: ijskoud en pikdonker. Want tenslotte staat er in het woord Zomerakkoord ook het woord akkoord.

Pacta sunt servanda, afspraken moeten nagekomen worden, klonk het gisteren in de Wetstraat. De premier kent zijn pappenheimers intussen en was gisteravond bezig met een creatieve oplossing. Eentje waarbij twee partijen hun gelijk halen: Open Vld om te zeggen dat er bijna niets verandert. En CD&V om te zeggen dat er veel verandert.

Door Liliana Casagrande