Twee carjackers uit Nederlandse Weert veroordeeld tot 3 jaar cel

Bron © BELGA
Hasselt / Hamont-Achel -

Twee mannen van 28 jaar uit het Nederlands-Limburgse Weert zijn vrijdag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot drie jaar effectieve celstraf. Het tweetal was op 3 april 2011 betrokken bij een carjacking van een BMW in Hamont-Achel. Faouzi T. liet vrijdag verstek gaan voor de rechtszitting, maar de rechtbank beval zijn onmiddellijke aanhouding.

Toen de eigenaar van de BMW 525 in april 2011 thuis aankwam, werd hij op de oprit geconfronteerd met twee mannen die uit een Daihatsu met Nederlands kenteken stapten. Het slachtoffer kreeg een wapen naar het hoofd gericht, moest uit zijn wagen stappen en op de grond gaan liggen. De vrouwelijke passagier werd ongemoeid gelaten en kon naar de woning vluchten.

De twee carjackers reden weg in de BMW. De achtergelaten Daihatsu bleek gestolen te zijn in het Nederlandse Budel, 4 kilometer van Hamont-Achel, waar een bende autodieven actief was.

Op 1 april 2011 was er al een poging tot carjacking geweest op een gelijkaardig model BMW in Neerpelt, waarbij het slachtoffer klemgereden werd door een Daihatsu. Op 10, 14 en 18 april 2011 vonden nog drie carjackings plaats in Nederland, dichtbij de grens met België.

Onderzoek in Nederland bracht enkele verdachten in beeld, waaronder de twee beklaagden. Op het stuur van de Daihatsu werd een DNA-profiel van Faouzi teruggevonden. Hun gsm’s waren ook door een mast gecapteerd in de buurt van Hamont-Achel.

Aan de verzekering van het slachtoffer moeten de twee veroordeelden bijna 56.000 euro schadevergoeding betalen.