Duidelijkheid bij Anderlecht over wie transfers moet doen

Foto: Photo News

Er is duidelijkheid bij Anderlecht: de wintertransfers worden geregeld door Herman Van Holsbeeck. De manager zei nochtans dat RSCA in een machtsvacuüm zit tot de club op 1 maart 2018 definitief wordt overgenomen door Marc Coucke, maar de huidige raad van bestuur heeft zijn steun uitgesproken aan Van Holsbeeck en geeft hem een budget.

“Ik beslis voorlopig niets meer. Rien. Rien. Rien. Ik heb zelfs de bevoegdheid niet meer om nog transfers te ondertekenen.” Zo sprak een kwade Herman Van Holsbeeck na de presentatie van Marc Coucke als toekomstige overnemer van Anderlecht.

Zijn tirade had drie redenen. Ten eerste wilde Van Holsbeeck niet afgerekend worden op deze levensbelangrijke transfermarkt voor paars-wit om dan in maart plots aan de kant geschoven te worden door de nieuwe machtshebbers. Ten tweede was de overname door Coucke zo snel afgehandeld dat er vooraf geen echt uitgebreid gesprek was geweest met de zakenman over het sportieve beleid. En ten derde: Coucke had in zijn betoog de huidige werking van Anderlecht gekelderd door de club te vergelijken met de oude adel.

Duidelijkheid bij Anderlecht over wie transfers moet doen
Foto: BELGA

Die impasse zorgde voor een periode waarin niemand goed wist welke spelers Anderlecht nu exact kon aantrekken, welk kapitaal er voorhanden was en wie die deals zou onderhandelen. Ook coach Hein Vanhaezebrouck herhaalde meermaals dat er geen duidelijkheid was.

Maar nu zijn al die plooien gladgestreken. Zoals aangegeven zal Marc Coucke zich op geen enkele manier moeien met de wintertransfers. Er is bepaald dat de huidige raad van bestuur - inclusief de aandeelhouders die straks verkopen - het beleid nog uitstippelen tot 1 maart. Zij geven Van Holsbeeck een (redelijk) transferbudget en zeggen finaal ja of neen tegen een aanwinst.

Mogi Bayat

Van Holsbeeck, die momenteel in het Spaanse Marbella vertoeft, aanvaardde dat scenario en haalde zijn dossiers die waren voorbereid weer uit de kast. Daarvoor spreekt hij zijn traditionele netwerk aan en daar speelt ook spelersmakelaar Mogi Bayat zijn rol in. Bayat was nochtans persona non grata bij Coucke in Oostende.

Coucke is echter niet van plan om de jarenlange ervaring van Van Holsbeeck zomaar aan de kant te schuiven. Op termijn brengt de toekomstige voorzitter wellicht sportief directeur Luc Devroe mee naar RSCA, maar Van Holsbeeck zal ook later - mogelijk in een andere rol - gewaardeerd blijven.

Door Jürgen GERIL