Wielerbond wil “op korte termijn” buur worden van voetbalbond

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De Belgische wielerbond (KBWB) heeft “op korte termijn” plannen om te verhuizen naar Tubeke, naast het complex van de Belgische voetbalbond (KBVB). Dat heeft Tom Van Damme, KBWB-voorzitter, woensdag aan Belga bevestigd.

“We hopen al om in 2019 te verhuizen naar Tubeke”, verduidelijkte Van Damme. “In een ideaal scenario kunnen we dan onze intrek nemen in een nieuw complex, waar onze administratieve en logistieke cel zal zetelen. Het is ook de bedoeling dat we op de nieuwe locatie investeren in een degelijke sportinfrastructuur, die moet dienen als trainingsuitvalsbasis voor onze renners. En met de terreinen rond de gebouwen hebben we eveneens plannen, met de aanleg van onder meer een trial-zone. Ons oude hoofdkwartier in Vorst zullen we verkopen.”

Dat de wieler- en voetbalbond dezelfde locatie zullen delen, kan de eerste stap zijn in de ontwikkeling van een groot sportcomplex, als andere Belgische sportfederaties in de toekomst volgen. “Maar daarover beslissen wij als KBWB niet”, reageerde Van Damme. “We hebben uiteraard niets tegen een grote zone met verschillende sportbonden, maar we weten niet of de anderen ook interesse hebben. Op dit moment concentreren wij ons alleen op onszelf, zodat ons dossier zo snel mogelijk in orde raakt.”

Bijna 16 miljoen euro voor topsportinfrastructuur

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) investeert trouwens 15,8 miljoen euro in de Vlaamse topsportinfrastructuur. De investeringen moeten de trainingsfaciliteiten en sportmedische omkadering van onze topsporters verder opkrikken. Dat maakte de minister donderdag bekend.

Muyters investeerde de voorbije jaren al in bijkomende topsportinfrastructuur. Die investeringen moeten ervoor zorgen dat topsporters en hun entourage in zo goed mogelijke omstandigheden kunnen trainen. "Dat trekken we nu door met een nieuwe impuls van 15,8 miljoen euro. We focussen onze investeringen op de topsport-driehoek Gent-Antwerpen-Leuven, met uitschieters richting Genk en Waregem voor bijvoorbeeld paardensport", aldus minister Muyters.

Bedoeling is om bepaalde faciliteiten op één locatie te centraliseren. "Op die manier krijg je op één plaats de beste trainers, de beste infrastructuur en de beste omkadering zoals wetenschappelijk onderzoek en ondersteuning door de universiteiten. Bovendien ontmoeten de beste atleten uit elke sport elkaar op dezelfde locatie, wat hun prestaties naar een nog hoger niveau stuwt", legt minister Muyters uit.

Zowat alle sporten komen aan bod. In Leuven wordt 5,3 miljoen euro geïnvesteerd en gaat het onder meer over beachvolley, tafeltennis, badminton en nieuwe sportmedische ruimtes. Gent krijgt een boost van 4,6 miljoen met gymnastiek, baanwielrennen, meer en betere overnachtingsaccomodatie en klaslokalen. In Antwerpen wordt voor 3,5 miljoen euro geïnvesteerd. Daar gaat het onder andere om tennis, hockey, basketbal en een topsportinternaat.

Genk krijgt 1,5 miljoen euro en kan een "dry slope", een kunstmatige oefenpiste voor snowboarders, met camerasysteem bouwen. En in Waregem wordt tot slot vanuit Vlaanderen 900.000 euro geïnvesteerd in de verdere inrichting van het eventingparcours voor de paardensport.