Dit zeggen we echt in onze slaap

Bron © Academic Oxford, Sleep, VRT

(genrebeeld) Foto: Shutterstock

Praat jij of je partner wel eens tijdens het slapen? Dan is de kans groot dat je aan het vloeken bent. Dat zegt het team van de Franse professor Isabelle Arnulf, verbonden aan de European Sleep Research Laboratories.

232 vrijwilligers werden twee nachten lang geobserveerd in het slaaplaboratorium. De proefkonijnen werden gefilmd en leden bijna allemaal aan bepaalde slaapstoornissen, waarbij mensen vaak in hun slaap praten.

Uit het beeldmateriaal, goed voor zo’n 883 episodes, konden de onderzoekers enkele conclusies trekken. In 59 procent van de gevallen bleek het gaan om niet-verbale communicatie. Deze vrijwilligers produceerden kreten, gelach of mompelden in hun slaap. Naast de zogenaamde ‘oerkreten’ tekenden de onderzoekers ook 3.349 verstaanbare woorden op.

Opvallend daarbij dat is dat het meest uitgesproken woord tijdens het slapen ‘neen’ was. Het werd maar liefst vier maal meer gebruikt dan wanneer mensen wakker zijn. In 26 procent van de afleveringen stelden de proefpersonen korte vragen en in nog andere gevallen voerden de vrijwilligers een conversatie met een andere persoon, die niet zichtbaar aanwezig was in de ruimte. Tijdens de conversatie werd dan regelmatig een pauze gehouden als de andere, onzichtbare gesprekspartner aan het woord was.

Agressie

Een andere, opvallende vaststelling is dat de inhoud van de conversaties vaak agressief of negatief getint was. Bijna tien procent van de onderzochte gesprekken bevatten scheldwoorden of gevloek. ‘Fuck’ werd tot achthonderd keer meer gebruikt dan wanneer de vrijwilligers wakker waren. Scheldwoorden, die voornamelijk voorkwamen tijdens de REM-slaap (droomslaap) , waren gericht op het beledigen van iemand. Het vloeken, dat meer voorkwam bij mannen dan bij vrouwen, kwam tot uiting in de niet-remslaap. Ook waren de meeste zinnen grammaticaal correct, wat er dan weer wijst dat het zenuwsysteem tijdens het slapen op een gelijkaardig niveau functioneert als wanneer we wakker zijn.

Waarom mensen in hun slaap praten en of waarom ze bepaalde woorden zeggen, werd niet onderzocht door Arnulf en haar team. Wel lieten de onderzoekers enkele ballonnetjes op door te stellen dat dromen een manier is om (nakende) bedreigingen te verwerken. Dat zou meteen verklaren waarom we tijdens het slapen agressieve conversaties of monologen voeren.

Door lla