“Wolven horen hier thuis”

Foto: BELGA

De wolf is terug, hoera! Dat is alvast de mening van Chris Steenwegen, algemeen directeur van Natuurpunt. Steenwegen reageert in een opiniestuk op de website van VRT NWS op de berichten over een wolf die gedetecteerd is in Limburg.

“Wolven vervullen een unieke rol in de natuur. Wolven zijn toppredatoren. Ze staan helemaal bovenaan de voedselketen. Ze zijn onvervangbaar. Bovendien: wolven horen hier thuis”, zegt Steenwegen.

“Wolven horen hier thuis”
Chris Steenwegen Foto: kvh

Vlaanderen heeft onder andere door de wolf op de lijst van beschermde dieren te zetten en de jacht op everzwijnen en reeën, voedselbronnen voor de wolf, voldaan aan enkele belangrijke voorwaarden om het dier terug hier te krijgen. “Nu is het tijd om een heus wolvenplan uit te werken, naar het voorbeeld van Duitsland en Nederland. Daarbij moet er oog zijn voor draagvlak en preventie van schade. Een ander belangrijk element is dat er tussen natuurgebieden verbindingen worden gelegd, zoals ecoducten, zodat de wolven zonder gevaar voor verkeersongevallen door het land kunnen trekken.”

Volgens Steenwegen moet de overheid ervoor zorgen dat de mens kan samenleven met de wolf, en bij uitbreiding met alle andere wilde dieren. “Zo niet, dan dreigt het gevaar dat onze grote wilde dieren in een mum van tijd als overlast zullen worden ervaren – en zo snel mogelijk zullen worden verjaagd. En dat zou jammer zijn.”

Ondertussen stelt Jan Dalemans, burgemeester van Hechtel-Eksel, zijn gouwgenoten gerust via een boodschap op Facebook:

Door fivr