Vals alarm voor ballistische raket naar Hawaï zaait verwarring: “Verkeerde knop ingedrukt”

Bron © BELGA

Het alarmerende bericht kwam binnen via mobiele telefoons.

In de Amerikaanse staat Hawaï hebben mobiele telefoons een alarmbericht gekregen dat waarschuwde voor een inkomende ballistische raket. Het noodgevallenagentschap en de gouverneur van Hawaï, David Ige, zeiden echter al snel op Twitter dat er geen raketdreiging is. Een werknemer had simpelweg de verkeerde knop ingedrukt. Toch zorgde het bericht voor heel wat commotie en op sociale media rijzen veel vragen.

“Ballistische raketdreiging inkomend naar Hawaï. Zoek onmiddellijk dekking. Dit is geen oefening”, zo klonk de ‘emergency alert’ die zaterdag veelvuldig op Twitter werd gedeeld.

De waarschuwing werd kort na 19 uur Belgische tijd verstuurd naar mobiele telefoons, televisiezenders en radiostations. Het duurde maar liefst 38 minuten vooraleer een tweede werd verstuurd, waarin stond dat het om een vals alarm ging, meldt de Amerikaanse zender CNN.

De inwoners van Hawaï uiten hun zorgen en frustraties via Twitter, maar wilden bovenal wat duidelijkheid. “Kan iemand meer details geven en waarom is dit bericht verzonden,” klinkt het onder meer. Of ook nog: “Realiseren jullie zich wel dat heel wat mensen geen sociale media hebben en door jullie bericht denken dat ze gevaar lopen?”

Ook de gouverneur van Hawaï, David Ige, reageerde snel op het nieuws. “Dit mocht niet gebeuren. We onderzoeken de aaneenschakeling van gebeurtenissen die plaatsvonden. Het was een fout tijdens een standaardprocedure bij de verandering van een shift”, aldus de gouverneur aan zender CNN.

De beheerder van het ‘Hawaii Emergency Management Agency’, Vern Miyagi, zei dat hij actie zal ondernemen “om te voorkomen dat dit ooit nog gebeurt”. Het EMA nam de verantwoordelijkheid voor het valse alarm op zich.