Gevangenisdirecteur Hasselt: “Alsof we op onze luie krent zitten terwijl terroristen wapens verzamelen”

Foto: BELGA

Hasselt -

Paul Dauwe, de directeur van de gevangenis van Hasselt, is niet tevreden over de berichten die gisteren in de media opdoken over terroristen in de cel die wapens verzamelen en naar jihadisten in het buitenland stiekem bellen. “Ik heb het heel moeilijk met het negatieve beeld dat gisteren gecreëerd werd. Alsof we een bende slampampers zijn die op onze luie krent zitten terwijl terroristen wapens verzamelen en via hun gsm het internationale terrorisme organiseren”, aldus de man in De Zevende Dag.

Gisteren berichtte de krant De Tijd dat opgesloten terroristen via smartphones contact hadden met andere jihadisten en dat ze zelfs wapens verzamelden in de gevangenis. Dat alles zou gebleken zijn uit gelekte documenten van het kabinet van minister Geens, die als antwoord moesten dienen op een vraag van Jean-Jacques De Gucht. Geens ontkende dat er bewust informatie werd achtergehouden, maar De Gucht vond toch dat “er anders met terreurverdachten omgegaan moest worden”.

Volgens Dauwe is de situatie echter niet zo tergend als de eerste berichten aantoonden. “In twee jaar werd er in de afdeling van Hasselt 1 smartphone gevonden. En die wapens? In Ittre werd er inderdaad een afgebroken tandenborstel gevonden en wij registreren dat als wapen.” Dauwe benadrukte in het VRT-programma nogmaals dat alle terreurverdachten in de gevangenis van Hasselt zo goed mogelijk geïsoleerd worden. “Maar ik ken geen enkele gevangenisdirecteur die nog nooit een gsm in zijn gevangenis heeft gevonden. Er bestaan al systemen om gsm’s te detecteren in gevangenissen. Als er een gsm binnen is, dan vinden we die heel snel, dat garandeer ik. Maar garanderen dat gsm’s niet binnenraken, dat lukt niet en dat kan geen enkele gevangenisdirecteur.”

Patrick Dewael drukt er ondertussen op dat de informatiepositie van gevangenisdirecteurs versterkt moet worden. “Ze weten vaak niet wie er op bezoek komt in de gevangenis en dat is een probleem. De Staatsveiligheid en het OCAD zouden die informatie toch moeten kunnen delen met de gevangenisdirecteur? Dat was trouwens één van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie.”

Door mige