Raadkamer bevestigt aanhouding acht verdachten van Nederlands-Belgische drugsbende

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

Hasselt / Ham / Hamont-Achel / Lommel -

De raadkamer in Hasselt heeft vrijdag de aanhouding bevestigd van acht verdachten van de Belgisch-Nederlandse drugsbende, die op 8 en 9 januari is opgerold door het federale parket, het parket van Limburg, het Nederlandse openbaar ministerie, de Limburgse federale gerechtelijke politie en Nederlandse speurders. Van zes verdachten werd vorige vrijdag de aanhouding al bevestigd. De criminele organisatie hield zich bezig met cannabisteelt en -handel, cocaïnetrafiek en productie en handel in synthetische drugs.

LEES OOK. Wie is wie in internationale drugsbende met Limburgse uitvalsbasis?

In Ham en Hamont-Achel zijn drie amfetaminelabs ontmanteld. Er zijn 3.000 volgroeide cannabisplanten en 700 kleinere planten in beslag genomen bij plantages in Heist-op-den-Berg, Wuustwezel en Hoogstraten. In voertuigen die van speciale bergruimtes voorzien waren, werden partijen cannabis en cocaïne naar Malta gesmokkeld.

Op 20 december 2017 werd in het Nederlandse Scheveningen de vermoedelijke spilfiguur John H. uit Sint-Willebrord in het Nederlandse Noord-Brabant gearresteerd. Dat gebeurde tijdens een transactie van vijftig kilo cocaïne. H. maakte in het verleden deel uit van de York-bende. Daarvoor werd hij tot 11 jaar cel veroordeeld. Aan de Nederlandse schatkist is hij 800.000 euro misdaadgeld verschuldigd.

Het onderzoek naar de organisatie werd midden 2016 opgestart, nadat het federaal voedselagentschap melding maakte van abnormale bestellingen van chemicaliën door een zeepbedrijf in Lommel. Die chemicaliën moesten dienen voor de productie van synthetische drugs. De organisatie was ook verantwoordelijk voor afvaldumpingen na de drugsproductie.