© IMAGEGLOBE

Onbekend Toots Thielemans-nummer ontdekt

“Painted faces”, een tot nu onbekend nummer van jazzmuzikant Toots Thielemans, is ontdekt in het VRT-archief. Dat meldt de VRT-redactie vrijdag. Het nummer werd in 1980 opgenomen en is te beluisteren op de VRT NWS-site.

Thielemans schreef het nummer in opdracht van de toenmalige BRT. In de opname is hij zelf te horen en wordt hij begeleid door pianist Michel Herr. De opname dateert van maart 1980 en werd gemaakt tijdens een concert in Flagey. Enkele maanden later speelde het BRT-jazzorkest “Painted faces” ook op Jazz Middelheim in een arrangement van Freddy Sunder, maar die versie werd nooit uitgebracht.

“Was het zelf vergeten”

“De eerste keer dat er bij mij een belletje ging rinkelen, was toen ik dit nummer enkele jaren geleden zelf speelde op een concert voor Toots”, zegt Ben Vanderweyden, archivaris van het VRT-muziekarchief. “Na afloop sprak Bruno Castellucci mij aan. Hij was jarenlang de drummer van Toots en had dit nummer nog nooit gehoord. Nu hebben we het nagevraagd en blijkt dat ‘Painted faces’ inderdaad nooit is uitgebracht.”

“Het is een nummer dat Toots en ik amper één of twee keer gespeeld hebben”, reageert pianist Michel Herr. “Ik was het zelfs vergeten. Een bijzonderheid dus!”

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten