Nederlandse minister stapt op na leugen

Foto: AFP

Halbe Zijlstra neemt ontslag als Nederlands minister van Buitenlandse Zaken. Dat zei hij dinsdag onmiddellijk aan het begin van het debat in de Tweede Kamer in Den Haag, waar hij zich moest verantwoorden. De politicus van de rechts-liberale VVD van premier Mark Rutte was onder vuur komen te liggen nadat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin. Zijlstra nam voorts de drastische beslissing, uit de politiek te stappen.

LEES OOK. Zijlstra loog jaren over ontmoeting met Russische president

De Friese politicus, volgens het NRC bekend/berucht om zijn “stoere maar onware uitspraken”, gaf vorig weekeinde toe te hebben gelogen over de bijeenkomst in 2006. Hij had van oud-topman van Shell Jeroen van der Veer over de gebeurtenis gehoord.

Zijlstra is de eerste bewindsman van het derde kabinet van premier Rutte die moet opstappen. Hij was een van de architecten van de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie

Een zichtbaar geëmotioneerde Zijlstra zei dat zijn geloofwaardigheid boven iedere twijfel moet zijn verheven in binnen- en buitenland. “Om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken niet te belasten, zie ik geen andere optie dan vandaag mijn ontslag aan te bieden aan de koning. Ik doe dat met spijt in mijn hart”.

Zijlstra sprak onder meer in 2016 op een VVD-congres over de bijeenkomst in zijn fictieve aanwezigheid in een buitenverblijf met Poetin. Daar werd Poetin gevraagd wat hij onder Groot-Rusland verstond. “Zijn antwoord was Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En oh ja, Kazachstan was ‘nice to have?”, zei Zijlstra in de toespraak.

Hij wilde het verhaal naar buiten brengen omdat die “geo-politiek” van groot belang was. Om Van der Veer als bron - en ook zijn bedrijf Shell - te beschermen, betrok Zijlstra naar eigen zeggen het verhaal op zichzelf. De Shell-functionaris heeft echter ook de door Zijlstra verkondigde inhoud van de gesprekken in de datsja gelogenstraft, waardoor Zijlstra tweemaal op korte tijd een Pinocchioneus kreeg opgezet.

Door Jorn Van Thillo