Drie cipiers aangeklaagd voor dood gevangene die zeven dagen geen water kreeg omdat hij te lawaaierig was

Bron © BELGA

De sheriff en de procureur van het district maakten de aanklacht bekend. Foto: ISOPIX

De autoriteiten in de Verenigde Staten hebben drie cipiers aangeklaagd die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij de dood van een gedetineerde door dehydratie.

Drie cipiers aangeklaagd voor dood gevangene die zeven dagen geen water kreeg omdat hij te lawaaierig was
Terrill Thomas met een van zijn zonen. Foto: ISOPIX

Omdat Terrill Thomas (38) te lawaaierig was tijdens zijn detentie werd gedurende zeven dagen het water afgesloten in zijn cel in Milwaukee, de grootste stad van de staat Wisconsin. De man, die leed aan een bipolaire stoornis, verzwakte zodanig dat hij op 24 april 2016 overleed, na 16 kilo verloren te hebben.

Maandag, bijna twee jaar later, maakten de sheriff en de procureur van het district, de aanklacht bekend.

De drie verdachten zijn twee vrouwen en een man. Een van hen, hiërarchisch verantwoordelijke Nancy E., wordt ervan beschuldigd gelogen te hebben en de videobeelden verborgen te hebben uit de cel van Thomas. Ze riskeert meer dan vier jaar gevangenis. De cipiers Kashka M. en James R.-G. riskeren drie jaar, omdat ze Terrill Thomas bewust aan zijn lot zouden hebben overgelaten.

“Het is extreem ongebruikelijk om staatsambtenaren te vervolgen na de dood van een gedetineerde. Het feit dat deze beschuldigingen er zijn, toont hoe groot de barbaarsheid was”, zegt Erik Heipt, advocaat van de familie van de gedetineerde.

Volgens de klacht die hij indiende, was het een frequente praktijk om gevangenen water te ontzeggen in die gevangenis. De toenmalige sheriff en de verantwoordelijken van de gevangenis zouden ermee akkoord zijn gegaan.