Gedaan met de files: De eerste vliegende auto loopt deze maand nog van de band

Het Nederlandse bedrijf PAL-V staat met een primeur op de autobeurs in Genève begin maart. De PAL-V, wat zoveel betekent als Personal Air and Land Vehicle, wordt er als eerste vliegende auto voorgesteld. Het toestel kost tussen de drie en vierduizend euro en volgend jaar worden de eerste 10 toestellen al geleverd bij de klanten. Volgens topman Robert Dingemanse is het toestel zelfs al uitverkocht tot 2020.

65 mensen werken sinds 1999 aan de ontwikkeling van het voertuig.  "We verwachten eind dit jaar de Europese certificering van EASA in Keulen rond te hebben binnen de bestaande regelgeving. Het gaat in feite om de combinatie van een sportvliegtuigje en een wegvoertuig. De bestuurder moet naast zijn rijbewijs dan ook een brevet hebben om een gyrocopter te mogen vliegen. Want dat is onze Liberty in de lucht. Na circa 35 lessen kun je dat overal halen”, aldus topman Robert Dingemanse van het Nederlandse bedrijf PAL-V.

De Liberty heeft twee motoren om de rotor en pushpropeller aan te drijven. Een asfalt- of grasbaan van 150 meter is genoeg om op te stijgen. Daarvan zijn er al tientallen in Nederland. Ook op privéterrein kan een strip aangelegd worden. Landen kan bijna verticaal. Binnen vijf minuten zijn rotor en prop ingevouwen, waarna hij op drie wielen als normale auto over de openbare weg kan rijden.”

Door mal