Hommage aan de mijnnijverheid in de bib

Genk - Alhoewel beide tentoonstellingen officieel afgelopen zijn, kan je in de bibliotheek nog steeds de foto's bekijken van Karel Van Gerven's 'Verwond Landschap' evenals de tentoonstelling 'Zwartwerk' van de heemkring. Allebei op hun manier zijn ze een hommage aan de mijnnijverheid.

Als je de lift naar de derde verdieping van de stedelijke bibliotheek neemt - of de trap, dat is gezonder - dan word je geconfronteerd met de 'littekens' die de ontginning van de steenkool de voorbije honderd jaar aangebracht heeft in ons landschap, maar ook met een natuur die geleidelijk het terrein opnieuw verovert en nieuwe schoonheid schept. Karel Van Gerven bracht het allemaal in beeld in een indrukwekkende reeks foto's, 'beelden uit zijn achtertuin'.

Als je dan één verdieping naar beneden gaat, sta je opeens midden in de mijn en bij de mensen die er werken. De heemkring Heidebloemke wil met deze tentoonstelling het échte leven onder in de mijn laten zien, mijnwerkers in actie, in hun harde dagelijkse gevecht aan het front om de steenkool los te wrikken uit de schoot van moeder aarde. Maar ook deze mensen, vaak gekwetst door het hard labeur, stralen een bijzondere schoonheid uit in deze unieke foto's uit de ondergrond.

Zeker de moeite om eens binnen te lopen!

Door Jozef Gabriels