Twintig jaar gevorderd voor Poolse bouwvakker die collega wurgde

Bron © BELGA

Foto: KH

De federale procureur heeft donderdag de maximumstraf van twintig jaar gevraagd voor de Poolse bouwvakker die verantwoordelijk is voor het overlijden van een collega na een vechtpartij in 2016. Een tweede Pool, die verstek liet gaan, hangt een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 3.000 euro boven het hoofd.

De twee mannen die terecht staan in Tongeren deelden met vier andere Poolse bouwvakkers, onder wie het 39-jarige slachtoffer Konopka G., twee appartementen aan de Koning Boudewijnlaan in Genk. Op 16 januari 2016 organiseerden de Poolse bouwvakkers bij hun terugkomst in Genk een feestje na een zware werkdag. Tijdens het feestje, waar veel alcohol vloeide, brak er een gevecht uit tussen Gach P. en Konopka.

Tijdens hun zeven minuten durende gevecht vielen de twee op de grond en zette Gach zijn handen rond de nek van Konopka en oefende hij druk uit op diens keel. Hierdoor verloor Konopka het bewustzijn. Daarna gingen Gach en Szostak L., die ook in de kamer aanwezig zou zijn geweest, op bezoek bij een bevriende Pool in Sint-Pieters-Leeuw.

Volgens Gach leefde Konopka nog toen hij vertrok en kroop hij op een bed toen Gach de kamer verliet. Volgens de federale procureur is dat onmogelijk omdat het keelskelet gebroken was en Konopka na het bewustzijnsverlies nooit meer bij is gekomen.

In zijn vordering omschreef de openbare aanklager procureur-generaal Patrick Boyen Gach als een man met een gebrekkig normbesef en empathisch vermogen, die de intentie had om te doden. De advocaten van de Gach betwisten het feit dat hun cliënt de intentie had om te doden. Zij vragen dan ook een herkwalificatie van de beschuldiging en vinden een gevangenisstraf van zes jaar meer als voldoende.

Vonnis op 29 maart.