Arnaud Démare wint spannende spurt in Parijs-Nice, twee Limburgers in top-10

Démare (tweede van links) is onder meer te snel voor Tim Wellens (rechts). Foto: Photo News

Arnaud Démare heeft na een millimeterspurt de eerste rit in Parijs-Nice gewonnen. De Franse kampioen was in de laatste meters in een stevig duel verzeild geraakt met de Spanjaard Izaguirre, maar na een fotofinish bleek Démare met enkele millimeters als eerste over de streep te komen. Tim Wellens plaatste zijn ultieme jump net te laat en werd vierde. Démare mag ook de eerste gele leiderstrui aantrekken.

Niet de spurters, maar de punchers kregen in de eerste korte rit van amper 135 kilometer een uitgelezen kans om ritwinst en de eerste gele leiderstrui te grijpen. De laatste twee kilometer liepen op de Côte de Meudon stevig omhoog met stijgingspercentages tussen 6 en 12 procent. Spek naar de bek van mannen als Matteo Trentin, Julian Alaphilippe of Alexis Vuillermoz. Of van de Belgen? Ook Limburgers Dylan Teuns en Tim Wellens konden de arrivée wel pruimen. “Ik ga zeker iets proberen”, klonk het bij de eerste voor de start.

Belgisch kleurde de etappe sowieso al nog voor de renners Meudon in het vizier kregen met Jurgen Roelandts die voor het lange offensief koos. Onze landgenoot bij BMC kreeg met Pierre Rolland en Pierre-Luc Périchon twee Fransen mee in zijn zog. Het trio pakte mooie publiciteit voor hun ploegsponsors, maar meer zou er niet inzitten. Onder de regenwolken rook ook Frans kampioen Arnaud Démare zijn kans op succes en zijn ploegmaten lieten de koplopers nooit verder uitlopen dan drie minuten. Op veertien kilometer van het einde was hun verhaal ten einde.

Opgave Van Garderen

De eerste rit is altijd een stressvolle bedoening en niet zelden eist die nervositeit ook slachtoffers. Tejay Van Garderen, ploegmaat van Teuns bij BMC, was de pechvogel van de openingsrit en moest opgeven na een valpartij.

In aanloop naar de slothelling steeg het stressniveau met enkele gradaties en ook dat leidde tot een valpartij, zonder veel erg. FDJ bracht Démare in een zetel naar de voet van de Côte de Meudon, maar het was Alexis Vuillermoz die als eerste de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok gooide. De Fransman van AG2R-La Mondiale sloeg meteen een mooi gat, maar op de kasseitjes kraakte hij en in de laatste honderd meters ging het peloton nog over hem.

Daarna werd het spurt van de stervende zwanen met in de hoofdrol Arnaud Démare en Gorka Izaguirre. De twee streden tot op de streep voor de overwinning, maar het was pas na een finishfoto dat duidelijk werd dat de Franse kampioen met enkele millimeters verschil de overwinning pakte. De snelste spurt kwam eigenlijk van Tim Wellens, maar de Truienaar plaatste zijn eindjump net te laat en opzetten, maar kwam te laat en werd pas vierde.

Uitslag:

1. Arnaud Démare

2. Gorka Izaguirre

3. Christophe Laporte

4. Tim Wellens

5. Mike Teunissen

6. Julian Alaphilippe

7. Patrick Konrad +2”

8. Dylan Teuns +2”

9. Matteo Trentin

10. Jon Izaguirre +2”

Stand:

1. Arnaud Démare (Fra/FDJ) de 135 km in 3u07:29 (gem. 43,20 km/u)

2. Gorka Izagirre (Spa/TBM) op 0:04

3. Christophe Laporte (Fra/COF) 0:06

4. Tim Wellens (Bel/LTS) 0:10

5. Mike Teunissen (Ned/SUN) 0:10

6. Julian Alaphilippe (Fra/QST) 0:10

7. Patrick Konrad (Oos/BOH) 0:12

8. Dylan Teuns (Bel/BMC) 0:12

9. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:12

10. Ion Izagirre (Spa/TBM) 0:12

Door jefi