'Geloofwaardige wielerploegen' zien Froome liever niet aan de start van Tirreno

Bron © BELGA

Froome tijdens de Ruta. Foto: Photo News

De beweging voor een geloofwaardige wielersport MPCC vraagt aan de Internationale Wielerunie UCI en het wereldantidopingagentschap Wada om de procedures in het geval van een positieve of afwijkende dopingtest op elkaar af te stemmen en dat iedereen die het onderwerp is van een dopingzaak alvast tijdelijk op non-actief wordt geplaatst. Lees: Chris Froome zou momenteel niet aan wedstrijden mogen deelnemen.

Het is geen toeval dat het MPCC net vandaag met een communiqué naar buiten komt, daags voor de start van Tirreno-Adriatico waarin ook Chris Froome van de partij is. Froome leverde tijdens de Vuelta van vorig jaar een afwijkende dopingplas af waarbij een veel te hoge concentratie salbutamol werd vastgesteld. Salbutamol staat niet op de lijst van verboden producten zolang het binnen de toegestane hoeveelheden wordt geconsumeerd. Het is nu aan Froome om te bewijzen dat de te hoge concentratie niet het gevolg is van overdadig gebruik maar onbewust in zijn lichaam is terechtgekomen.

“Team Sky heeft besloten Chris Froome niet te schorsen en wacht het einde van de gerechtelijke procedure af”, aldus de MPCC in een vandaag verspreid communiqué. “Hierdoor kon Chris Froome starten in de Ruta del Sol. MPCC neemt akte van de beslissing van Team Sky om Froome niet op non-actief te plaatsen. MPCC neemt ook akte van het feit dat de organisatie van de Ruta del Sol Froome met open armen heeft ontvangen.”

Procedures aanpassen

De MPCC vroeg van meet af aan dat Froome tijdelijk zou worden geschorst maar Team Sky is geen lid van de beweging en kon dus niet worden gedwongen. Net daarom wil MPCC de hele regelgeving veranderd zien. “We stellen de formele vraag aan UCI en WADA om de procedures op elkaar af te stemmen en dat renners automatisch op non-actief worden geplaatst wanneer een renner onderwerp vormt van een dopingonderzoek. MPCC herhaalt eveneens haar veelvuldige vraag om het gebruik van corticoïden en tramadol (pijnstillers, red) te verbieden tijdens competities. Met het oog op het imago en de geloofwaardigheid van de wielersport is het belangrijk dat de procedures in het geval van een positieve of afwijkende dopingtest op elkaar worden afgestemd, ongeacht of de renner deel uitmaakt van een MPCC-team of niet.”