Bondscoach De Weert heeft plannen met Van Aert op de weg: “Maar als hij echt wil meespelen, moet hij kiezen”

Ook bondscoach Kevin De Weert keek afgelopen zaterdag met grote ogen naar de beelden van de Strade Bianche. “Twee jonge Belgen zo zien presteren, dat is mooi om zien”, verwees hij naar de prestaties van Tiesj Benoot en Wout van Aert.

Neen, hij was niet van zijn stoel gevallen, Kevin De Weert. Natuurlijk wist hij, vooral met Benoot, wat voor vlees hij in de kuip had. De prestatie van Van Aert zorgde voor iets meer verbazing. “Maar het bewees nog maar eens wat voor potentieel Wout heeft op de weg”, klonk het. “Maar als hij echt wil meespelen, dan dringt een keuze zich op.”

Vrij vertaald: de weg of het veld? “Combineren lijkt mij onmogelijk”, aldus De Weert. “Stybar is nog één keer wereldkampioen geworden terwijl hij al naar de weg was overgestapt. Maar nadien moest ook hij erkennen dat het almaar minder ging. Je verliest de techniek, vermoed ik. Je kan, vrees ik, niet veldrijder en wegrenner tegelijk zijn, toch zeker niet op het hoogste niveau. Wil Wout zich verder ontwikkelen als wegrenner, dan zal hij keuzes moeten maken.”

De Weert zou Van Aert graag willen laten proeven van een kampioenschap op de weg. “Neen, ik ga hem niet meenemen naar het WK in Innsbruck maar waarom zou ik hem niet vragen voor het EK in Glasgow, begin augustus. Geraint Thomas won daar enkele jaren geleden de Commonwealth Games, het is een parcours voor punchers. Het is een parcours dat Wout zou moeten liggen.”

Slechts acht naar WK

Het wereldkampioenschap vindt dit jaar in het Oostenrijkse Innsbruck plaats. Een heuse bergrit wordt voorspeld. “Intussen heb ik via de Bond vernomen dat we slechts acht renners mogen afvaardigen. Die beslissing van de UCI ligt in het verlengde van de politiek voor rittenwedstrijden en klassiekers waar het aantal renners ook is verminderd. Of dat mijn taak vergemakkelijkt voor Innsbruck? Toch niet! Ik heb mijn lijstje al opgemaakt en zal sowieso weer renners moeten ontgoochelen.”

Met Bjorg Lambrecht, Steff Cras en Harm Vanhoucke (per 1 juni, red) zijn ook drie beloftevolle klimmers naar het profpeloton overgestapt. Zij mogen in september echter nog altijd het WK voor beloften afwerken. De Weert: “Er zijn duidelijke afspraken gemaakt binnen de federatie: voor het EK en de Nations Cup gaan we geen profs meenemen met de beloftenselectie, ook al is dat toegestaan. Moesten we dat doen, dan krijgen de beloften nergens een kans. Voor het WK bij de profs wacht ik nog af. Bjorg rijdt binnenkort zowel de Rondes van Catalonië en Romandië. Daarna zullen wij en hijzelf weten hoe zwaar hij al weegt bij de profs. Op basis daarvan zullen we, in overleg, bepalen of we hem op het wereldkampioenschap uitspelen bij de beloften of de profs.”

Door gvdl