Tirreno-Adriatico: ploegentijdrit kolfje naar hand BMC, Italiaanse kopman krijgt de leiderstrui

BMC heeft de openingsrit van Tirreno-Adriatico gewonnen. De Italiaan Damiano Caruso mocht als eerste de finishlijn passeren, hij is de nieuwe leider. Ook Greg Van Avermaet kwam in dezelfde tijd over de finishlijn.

Tirreno-Adriatico begon naar goede traditie met een ploegentijdrit langs de Tyrreense kustlijn met een lus rond badplaats Lido di Camaiore, goed voor een afstand van 21,5 vlakke kilometers. Grote tijdverschillen werden niet verwacht maar in een wedstrijd waarin de seconden doorslaggevend kunnen zijn, was het toch uitkijken naar het eindresultaat.

Team Sky, met onder meer de geplaagde Chris Froome, startte als tweede en zette meteen een richttijd neer. Opvallend: Geraint Thomas en niet Chris Froome mocht als eerste de finish passeren. Sky hield lang stand bovenaan het klassement maar zag de Australiërs van Mitchelton-Scott als eerste onder de tijd van de Britten duiken. Even later dook ook BMC - met Van Avermaet als één van de locomotieven - nipt onder de tijd van Mitchelton-Scott. De Italiaanse kopman Damiano Caruso mocht als eerste de finish overschrijden.

De zege van BMC kwam niet meer in het gedrang. Voor het Amerikaanse team was het de derde zege op rij in de openingsrit van de Tirreno. Quick.Step - Floors (4de) en Lotto-Soudal (15de) moesten vrede nemen met ereplaatsen.

Pech was er voor Mark Cavendish. De spurter van Dimension Data kwam onderweg ten val en bereikte gehavend de finish in Lido di Camaiore. Zijn Tirreno zit erop.

Uitslag:

1. BMC

2. Mitchelton - Scott op 4”

3. Team Sky op 9”

4. Quick. Step op 15”

5. Sunweb op 25”

Stand:

1. Damiano Caruso (Ita)

2. Rohan Dennis (Aus) z.t.

3. Patrick Bevin (NZe) z.t.

4. Greg Van Avermaet z.t.

5. Luke Durbridge (Aus) op 4”

6. Daryl Impey (ZAf) op 4”

7. Adam Yates (GBr) op 4”

8. Michael Hepburn (Aus) op 4”

9. Geraint Thomas (GBr) op 9”

10. Jonathan Castroviejo (Spa) op 9”

"Aangeduid"

Voor het derde jaar op rij heeft BMC de overwinning beet in de ploegentijdrit in de Tirreno-Adriatico. "Vooraf hadden we deze tijdrit met stip aangeduid", aldus Damiano Caruso, eerste leider in het klassement.

BMC werd al twee keer wereldkampioen ploegentijdrit (2014 en 2015). "De ploegentijdrit is voor ons een discipline met groot belang", aldus de Italiaan, "al verschillende jaren werken we daar hard aan en willen we sterk voor de dag komen. Dat was ook nu niet anders en dit was ons eerste doel in deze Tirreno. Het was een snel parcours en het bleef droog onderweg, dus we konden snel rijden. Iedereen werkte goed samen, er was niet één renner die er bovenuit wilde steken, dit is het resultaat van één ploeg. Ik mocht als eerste over de finish en dat is fijn. Nu Richie Porte ziek is en afwezig is, mik ik op een klassement en een plek in de top tien."

Team Sky, dat derde werd en al als tweede moest starten in de ploegentijdrit opperde dat de wind minder sterk blies na hun tijdrit en de anderen daardoor in het voordeel waren. "Ik weet niet of ze gelijk hebben", repliceerde Caruso, "we gingen à bloc en dat is wat telt. Ik ben nu leider, hoop op een plek in de top tien, maar ik rijd hier zonder druk of stress. Voorts willen we ook nog graag scoren met Greg Van Avermaet in een rit."

Door gvdl