Verdachte op proces duikbootmoord: “Journaliste Kim Wall is gestikt”

Bron © BELGA

Foto: EPA

De Zweedse journaliste Kim Wall is volgens de van moord verdachte Peter Madsen aan boord van zijn duikboot gestikt nadat hij een reparatie wilde uitvoeren. De Deense uitvinder zou daarbij een compressor en twee motoren hebben opgestart en door een luik naar buiten zijn geklommen. Volgens Madsen slaagde hij er daarna niet in om het luik opnieuw te openen, waarschijnlijk, zo stelde hij donderdag op de eerste dag van zijn proces, omdat er zich in de boot een onderdruk had opgebouwd.

“Ik kon Kim beneden horen roepen”, aldus de Deense uitvinder. “Ik heb door het luik door aan Kim proberen uitleggen hoe ze de motoren kon doen stoppen. Gedurende vijf à vijftien minuten heb ik geprobeerd om haar ter hulp te snellen”, luidde het verder.

Verdachte op proces duikbootmoord: “Journaliste Kim Wall is gestikt”
Foto: AFP

Toen hij het luik na enige tijd wel open kreeg, sloeg hem warme lucht tegemoet en trof hij Wall levenloos aan. De vrouw zou zijn bezweken aan giftige gassen die vrijkwamen tijdens de plotselinge drukverlaging in de cabine.

Madsen verklaarde dat hij de vrouw nog heeft proberen reanimeren en dat hij, toen dat niet lukte, aanvankelijk zelfmoord wilde plegen.

De openbare aanklagers geloven niet in de these van een ongeval. Ze beschuldigen Madsen ervan de jonge vrouw vastgebonden, gemarteld en vermoord te hebben.

Verdachte op proces duikbootmoord: “Journaliste Kim Wall is gestikt”
Foto: BELGAIMAGE