Catalaanse separatisten willen parallelle regering in België

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De belangrijkste onafhankelijkheidsgezinde partijen in Catalonië willen een nieuw referendum organiseren over een toekomstige grondwet voor de ‘Catalaanse Republiek’. Dat blijkt uit een akkoord tussen de partijen dat AFP donderdag kon doornemen. Een ander voorstel is het oprichten in België van een parallelle regering door de afgezette en naar België gevluchte Catalaanse president Carles Puigdemont.

Het akkoord is het resultaat van wekenlang overleg tussen de twee grootste partijen, Junts per Catalunya (JuntsxCat) en Esquerra Republicana de Catalunya - Catalunya Si (Republikeins Links van Catalonië, ERC-CatSI). De overeenkomst moet nog geratificeerd worden door het linkse Candidatura d’Unitat Popular - Crida Constituent (CUP-CC).

In het gebeurlijke referendum zullen de Catalanen zich mogen uitspreken over elke paragraaf van de tekst die als grondwet aan de bevolking wordt voorgelegd.

Catalaanse Republiek

In België willen de separatisten een ‘Vrije ruimte in ballingschap’ oprichten, voorgezeten door Puigdemont. Die entiteit moet “het internationaliseren van de Catalaanse onafhankelijkheidszaak” behartigen en “vooruitgang boeken op de weg naar de oprichting van de Catalaanse Republiek”.