Verdachte van voyeurisme op Gentse hogeschool vrijgelaten

Foto: rr

De Gentse politie heeft de 22-jarige verdachte in het onderzoek naar de illegaal gefilmde beelden in het sportcomplex van de hogeschool HoGent na ondervraging weer vrijgelaten. Een andere verdachte die vandaag gearresteerd werd, een 41-jarige man, wordt momenteel nog ondervraagd.

Een 22-jarige man werd gisteravond gearresteerd “op basis van een aantal nuttige tips en na intensief speurwerk van de lokale recherche en de Federale Gerechtelijke Politie”. De man uit de regio rond Gent werd maandag verhoord en daarna voorgeleid bij de onderzoeksrechter, en vervolgens vrijgelaten.

“Hij werd niet in verdenking gesteld, en werd na verhoor door de onderzoeksrechter weer in vrijheid gesteld. De initiële aanwijzingen van betrokkenheid van de man bij de feiten werden niet bevestigd door het verdere onderzoek.

Tweede verdachte

Maandag omstreeks 16 uur werd ook een tweede verdachte gearresteerd: ook die 41-jarige man uit het Gentse wordt momenteel verhoord door de onderzoekers. Gisteren en vandaag werd ook een aantal huiszoekingen uitgevoerd. Het parket zal morgen meer uitleg geven. De dader (of daders) riskeert een celstraf van tien jaar, omdat één van zijn slachtoffers minderjarig zou zijn. Voyeurisme is sinds 2016 strafbaar.

De eventuele daders kunnen vervolgd worden op basis van de wet van 2016 die voyeurisme strafbaar stelt. Ze riskeren een celstraf van 6 maanden tot 5 jaar, maar als het slachtoffer jonger dan 16 jaar oud is, kan de straf oplopen tot 15 jaar cel. Al vier vrouwen hebben klacht ingediend, maar het is niet duidelijk of er minderjarige slachtoffers zijn. “Er wordt onderzocht of deze vrouwen effectief gefilmd werden. De politie zet ook alles in het werk om eventuele andere slachtoffers te identificeren”, zegt het parket.

“De Privacycommissie heeft niet de minste bevoegdheid om de betreffende site te blokkeren of offline te halen. Daar gaat het om een bevoegdheid van de Federal Computer Crime Unit van de federale politie en dit op vordering van het parket”, meldt de Privacycommissie.

De hogeschool reageert tevreden op het nieuws. “Het is een hele opluchting dat we zo snel resultaat hebben”, zegt woordvoerder Johan Persyn. “We hadden al alle douches gecontroleerd en geen camera’s gevonden, maar er was toch een duidelijk spoor naar de verdachte. Hij heeft wat sporen nagelaten, misschien is hij wat overmoedig geweest. We hopen dat het blijft bij wat we nu gehad hebben. We blijven alert en hebben dat ook gevraagd aan onze studenten.”

Zaterdag bleek dat een voyeur beelden van Vlaamse vrouwen in de douches van het sportcomplex van de Gentse hogeschool HoGent op een Nederlands internetforum had geplaatst. Daarop vroeg de politie iedereen die gefilmd werd of die denkt gefilmd te zijn om een klacht in te dienen bij de politie.

De dader kwam maandagochtend nog online om alle beelden die hij er de voorbije weken, maanden en jaren gepost heeft, te wissen. Dit weekend wiste de persoon in kwestie ook al beeldmateriaal. De voyeur plaatste onder de gebruikersnaam ‘dgeedb’ tussen september 2016 en vorige maand beelden online, die veelvuldig bekeken werden door de ruim 170.000 gebruikers.

Zaterdag bleek dat een voyeur beelden van Vlaamse vrouwen in de douches van het sportcomplex van de Gentse hogeschool HoGent op een Nederlands internetforum had geplaatst. Daarop vroeg de politie iedereen die gefilmd werd of die denkt gefilmd te zijn om een klacht in te dienen bij de politie. Vier vrouwen dienden alvast klacht in, net als de hogeschool.

De dader kwam maandagochtend nog online om alle beelden die hij er de voorbije weken, maanden en jaren gepost heeft, te wissen. Dit weekend wiste de persoon in kwestie ook al beeldmateriaal. De voyeur plaatste onder de gebruikersnaam ‘dgeedb’ tussen september 2016 en vorige maand beelden online, die veelvuldig bekeken werden door de ruim 170.000 gebruikers.