Rechtbank verklaart bijna 92.000 euro verbeurd van wiettelend ex-koppel

Bron © BELGA

Foto: Tom Palmaers

Hasselt / Hamont-Achel -

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft vrijdag een vermogensvoordeel van 91.878 euro verbeurd verklaard van een man en een vrouw die in Hamont-Achel een wietplantage hadden. De plantage in de Windmolenstraat werd op 26 september 2015 ontdekt door een brand in de woning. Een 50-jarige Nederlander uit Bree kreeg bij verstek achttien maanden effectieve celstraf en 6.000 euro boete. De 54-jarige Nederlandse bewoonster, zijn ex-vriendin, kreeg dezelfde straf.

De man en de vrouw waren sinds december 2014 bezig met het telen van marihuana. Bij het uitbreken van de brand vluchtte de vrouw met haar dochter uit het huis. De brandweer ontdekte vier kweekruimtes op de zolderverdieping.

De man ontkende zijn betrokkenheid bij de wietplantage, maar uit telefonieonderzoek bleek het tegendeel. Er was ook DNA van de man op een sigarettenpeuk in de teeltruimte aangetroffen. Uit sms-berichten kon de politie afleiden dat hij instond voor het onderhoud van de plantage.

De vrouw had de zolderverdieping van haar woning ter beschikking gesteld voor de installatie van de wietplantage. In ruil werden de huur en de vaste kosten betaald en kreeg ze elke week ook vijftig euro cash.

Volgens de rechtbank beoogden beiden snel illegaal geldgewin zonder zich te bekommeren over de negatieve gevolgen van drugs op de gebruikers en de maatschappij.