België heeft veel charmante plekjes. Je moet ze alleen kunnen vinden

Auteur, journalist en Britse Belg Derek Blyth heeft in zijn nieuwste boek ‘Hidden Belgium’ aandacht voor de mooiste plekjes in ons land. Naast het MAS in Antwerpen en street art festival ‘The Crystal Ship’, kregen ook heel wat verborgen pareltjes een eerbetoon. Een overzicht van zijn persoonlijke favorieten.

vwh

De Britse journalist Derek Blyth, voormalig redacteur bij The Bulletin, woont al 25 jaar in België en vindt ons land allesbehalve saai. Integendeel: hij vindt België zowaar het meest boeiende land van Europa omdat er zowel op architecturaal als op historisch vlak veel te beleven valt. En er zijn volgens de man, die de charmes van ons Belgenland ook al in enkele eerdere boeken heeft belicht, veel leuke cafeetjes en hotels. Je moet ze alleen kunnen vinden. Hij zet in zijn nieuwste boek 'Hidden Belgium' zijn favoriete verborgen plekjes op een rij. Dit zijn er tien van:

De Gouden Vis

Dit art nouveau-café ziet er een beetje sjofel uit, maar deze voormalige viswinkel is een romantische plek om een frisse pint te pakken. Als je geluk hebt, vind je een plekje op het knusse terras langs het water.

Nauwstraat 5-7, Mechelen, Antwerpen

© Roel Hendrickx

De Hofkamer

De 18e-eeuwse Hofkamer ligt verborgen achter een herenhuis in Antwerpen: Den Wolsack. Het opmerkelijke interieur werd aan het publiek onthuld in 2017. Bezoekjes kunnen niet altijd, maar als het open is moet je langs een binnenplaats naar de ruimte. Die bestaat onder meer uit een grote balzaal met een gigantische plafondschildering van de goden op de berg Olympus. Ga ook zeker naar het toilet met de allures van een bibliotheek.

Oude Beurs 27, Antwerpen

© IG vrtnws

Reading Between the Lines

Tijdens een wandeling door de appelboomgaarden van Borgloon, vind je een bijzondere kerk. Ze is in 2011 ontworpen door de Belgische architecten Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh. Het duo werkte met horizontale, stalen platen. Als je het bouwwerk vanaf bepaalde plaatsen bekijkt, gaat het op in het landschap. Een heel bevreemdende visuele ervaring.

Grootloonstraat 2, Borgloon, Limburg

© Roel Hendrickx

Cable Car Cabin

Als je in Namen een oud metalen bord ziet hangen met ‘Téléférique 50m’ op, dan ben je vlakbij de binnenplaats van een voormalig industriegebouw in het hartje van de oude stad. Hier zie je een Zwitsers skiliftje dat boven een terras bengelt. Vroeger kon je met de zogenaamde ‘eitjes’ naar de citadel van de stad, maar de attractie werd in 1997 gesloten wegens vallende stenen. In 2002 was er een brand, waardoor enkel dit liftje overbleef.

Place du Chanoine Descamps 6, Namen, Namen

© Roel Hendrickx

La Manufacture Urbaine

Het is de moeite om deze nieuwe ruimte, verborgen in een zijstraat in de buurt van Charleroi Sud, te verkennen. In deze voormalige drukkerij is onder meer een brouwerij ondergebracht, net als een koffiebranderhoek. Je kan smullen van gerechten, samengesteld met producten van lokale boerderijen. Cultuurliefhebbers kunnen er geregeld een tentoonstelling of een concertje meepikken.

Rue De Brabant 2, Charleroi, Henegouwen

© Roel Hendrickx

Dream Hotel

Dit is misschien wel het vreemdste hotel van het land - ideaal als je eens origineel wil overnachten. De kamers zijn ondergebracht in een oude kapel en hebben elk een thema. Zo is er een kamer die een ode brengt aan de Smurfen en een eentje in het teken van schilder Magritte.

Rue de la Grande Triperie 17, Mons, Henegouwen

© Roel Hendrickx voor HIdden Belgium

Wéris, Luxemburg

Dit is een vreemd dorpje in de Belgische provincie luxemburg. De huizen zijn gemaakt uit hout en oude stenen, alsof je in een western rondloopt. Op het platteland zijn er verschillende dolmen te bezichtigen. En er is een pad dat je door de mysterieuze bossen leidt, op weg naar een verlaten steengroeve. Daarin staat onder meer een staande steen die de naam ‘Lit du Diable’ meekreeg. Elk jaar wordt deze wit geverfd om de duivel weg te jagen...

Sint-Ritakerk

In België staat nog een heel bijzondere kerk net buiten Kortrijk. In Harelbeke vind je de Sint-Ritakerk, in 1963 gebouwd door architecten Léon Stynen en Paul Demeyer. Zij baseerden zich op het werk van Le Corbusier. Het resultaat? Een opvallende betonconstructie zonder toren, die op een enorme tent lijkt tussen de huizen. Het interieur is sober maar lichtrijk dankzij een groot dakraam.

J. Sabbestraat 43, Harelbeke, West-Vlaanderen

Oliebaan

Wil je de toeristen in Brugge even ontlopen? De stad heeft geheime straatjes waar bijna niemand komt. De Oliebaan, een kasseiweg tussen bruine, bakstenen muren, is daar een van. De weg lijkt nergens uit te komen, maar wie volhardt komt uit bij een veld met fruitbomen en koeien.

Brugge, West-Vlaanderen

Verbeke Foundation

Dit is volgens de schrijver een van de bizarste plekken in ons land

“Het ziet eruit als een rotzooi naast een snelweg, te midden het niets, maar deze locatie is de thuisbasis van een van de meest verbazingwekkende privé-kunstcollecties in Europa”, staat er te lezen. Zelfs met de beste gps is de site niet makkelijk te vinden, maar de grote ‘M’ van McDonalds boven de bomen helpt je op weg. Dan zie je misschien een klein bordje dat de weg wijst naar het plekje. Even ontstressen? Het is mogelijk om in de capsules te blijven overnachten.

Westakker 2, Kemzeke, Oost-Vlaanderen

‘Hidden Places’, uitgeverij Luster, 19,95 euro

Aangeboden door onze partners