Voor eens en voor altijd: wordt de montage van ‘De Mol’ last minute aangepast aan onze verdachtmakingen?

Foto: Vier

Je hoort het wel eens van gefrustreerde mollenjagers die zondagavond net hún verdachte kandidaat naar huis zien gaan. “De mol? Onmogelijk te ontmaskeren, want de montage wordt elke week bijgestuurd om ons op het verkeerde been te zetten.” Maar klopt dat wel? Het Nieuwsblad vroeg het aan ‘De Mol’-maker en -presentator Gilles De Coster zelf.

“Aflevering zeven is net afgewerkt”, antwoordt Gilles De Coster als we hem zondagavond vragen of er soms last minute bijsturingen in de montagekamer plaatsvinden. “Zo kort op de bal te spelen doen we dus niet. Het zou praktisch ook niet lukken, want de afleveringen moeten na de montage nog kleurcorrecties krijgen, geëxporteerd worden … Processen die tergend lang duren. Dan kan je niet op het laatste moment nog dingen zitten aanpassen.”

Voor eens en voor altijd: wordt de montage van ‘De Mol’ last minute aangepast aan onze verdachtmakingen?
Foto: Vier

Niet fair

En zelfs al zou het praktisch lukken om in laatste instantie nog wat aan te passen, dan nog zou De Coster zich niet laten beïnvloeden door de theorieën die op Twitter, Facebook, gespecialiseerde mollensites of aan de koffiemachine leven. Omdat ze nu eenmaal deel van het spel uitmaken.

“Vorig jaar waren er ook kijkers die Eline (die uiteindelijk de mol bleek, red.) vanaf aflevering 1 verdachten. Maar daar hebben we nooit rekening mee gehouden. Het zou niet zo fair zijn naar de kijkers toe.”

Risico

Fair enough, maar lopen de makers dan geen groot risico? Wie constant met zijn neus op dezelfde beelden zit, ziet misschien na een tijdje het bos door de bomen niet meer - of het grasveld door de molshopen. “We doen er alles aan om het evenwicht in de afleveringen te bewaren”, aldus nog De Coster. “Wat we wel hebben, is een klein testpubliekje aan wie we elke afgewerkte aflevering laten zien. Als na hun visie blijkt dat een opdracht nog niet duidelijk genoeg is, of als plots iedereen in de richting van één kandidaat wijst, dan kunnen we nog bijsturen. Maar vaak gebeurt dat niet.”

Door Ewoud Huysmans