Brusselse raadkamer verklaart Europese aanhoudingsbevelen tegen Catalaanse ex-ministers niet uitvoerbaar

Bron © BELGA

De voormalige Catalaanse ministers voor de raadkamer van Brussel. Foto: BELGA

De Brusselse raadkamer heeft woensdag na een korte zitting de Europese aanhoudingsbevelen (EAB) tegen de drie Catalaanse ex-ministers Meritxell Serret, Antoni Comin en Lluis Puig niet uitvoerbaar verklaard. Volgens de raadkamer zijn de EAB’s niet regelmatig omdat ze niet gesteund zijn op een Spaans aanhoudingsbevel. De raadkamer heeft daarmee zowel de argumenten van de verdediging als de vordering van het Brusselse parket gevolgd. Ook het parket had immers aangevoerd dat de EAB’s niet uitvoerbaar waren.

De drie ministers worden samen met Carles Puigdemont en Clara Ponsatí i Obiols in Spanje vervolgd voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar. De Spaanse rechter had tegen hen EAB’s uitgevaardigd nadat de vijf in Madrid niet voor de rechter waren verschenen. Die EAB’s werden op 5 december ingetrokken maar op 23 maart vaardigde een Spaanse onderzoeksrechter dan nieuwe EAB’s uit.

Die nieuwe EAB’s waren echter niet gebaseerd op een nieuw Spaans aanhoudingsbevel. Ze waren nog steeds gebaseerd op de Spaanse aanhoudingsbevelen die het Spaanse gerecht in november had uitgevaardigd maar de nieuwe EAB’s die in maart werden uitgevaardigd, waren uitgebreider dan dat Spaanse aanhoudingsbevel. Niet alleen viseerden de nieuwe EAB’s meer personen maar aan die personen werden ook meer misdrijven ten laste gelegd. Bovendien stonden er in de EAB’s heel wat onduidelijkheden, ook nadat het Belgische parket aan het Spaanse gerecht bijkomende informatie had gevraagd.

De Catalaanse ex-ministers en hun advocaten toonden zich na afloop meer dan tevreden over de beslissing van de Brusselse raadkamer.

“Wij hopen dat dit het einde betekent van de juridisering van wat eigenlijk een politiek conflict is”, zei Antoni Comin. “We hopen dat het Spaanse gerecht beseft dat het niet langer het strafwetboek kan misbruiken tegen politieke tegenstanders.”