© Chris Remans

© Chris Remans

VWB en vtb Zutendaal bezoeken het CBCC

In het verleden bezochten vtbKultuur en de wandelclub VWB al het Cracid & Crane Breeding and Conservation Center (CBCC), het kweekcentrum voor bedreigde vogelsoorten. Intussen is het vogelcentrum langs de Kliebosstraat in Zutendaal aanzienlijk uitgebreid. Alhoewel opgericht eind jaren tachtig van de vorige eeuw is het vogelcentrum voor velen nog onbekend, tenzij van de buitenkant.

Chris Remans

In het CBCC in Zutendaal worden een groot aantal cracids (hoendervogels) en andere vogels van het neotropische bos bewaard, samen met bijna alle soorten kraanvogels. De heer Ivo Tresinie, die momenteel het centrum leidt, wist maar liefst drie uur lang de aandachtige deelnemers te boeien.

Het Zutendaalse vogelcentrum is dan ook niet zomaar een lokaal gegeven. Niet alleen worden in Zutendaal kunstmatige reproductietechnieken ontwikkeld om de genetische diversiteit te garanderen in kleine populaties van bedreide vogelsoorten die bijna verdwenen zijn in hun natuurlijke habitat. Het CBCC Zutendaal staat ook in voor de coördinatie en financiering van andere instandhoudingsprojecten van Crax International. Zo zijn in Zutendaal geregeld biologen, vogelkenners en andere personen te gast die werken in projecten in het land van herkomst van de vogels. Tijdens het bezoek van vtbKultuur en VWB waren dat mensen uit Peru die er hun kennis kwamen bijspijkeren.

Niet te Missen