Mispel (Mespilus germanica) pure gezondheid verpakt in leuke bolletjes

Omdat de mispelboom helemaal in het vergeetboek gesukkeld is, doe ik hier een warme oproep om deze sierlijke beauty in ere te herstellen. Zijn vruchtjes, de mispels, zijn rare bruine bolletjes, akkoord. ‘Zo rot als een mispel’, zeggen ze wel eens. Nu … rot mogen ze niet zijn, maar wel beurs, dus zacht. Maar … mispels zijn ook merkwaardige vruchtjes met karakter. Ze barsten van de vitamine C, ze zijn goed voor je spijsvertering, smaken lekker en ze geven je de tijd om er heerlijke jam, siroop, mousse, likeur, snoepjes en poeder van te maken. Goed idee voor het kruidenpleintje in Opheers!

Daniëlle Houbrechts

SupergezondOnze voorouders zogen de bolletjes uit en spuwden de dikke pitten de wijde wereld in. Dat was maar goed ook, want de zaden bevatten giftig hydrocyaanzuur, een stof die naar amandel smaakt. Het vruchtvlees zelf, smaakt een beetje zoetzuur en doet ook wat denken aan kaneel. Mispels ontgiften je bloed. De pectine in de vruchtjes haalt kwik en lood uit je lichaam. Ze zuiveren je darmen en daarom heten ze in ’t Engels ‘ass opener’. Oké … iedereen weet toch waarover het dan gaat? Ze barsten van vitamine C, mineralen en antioxidanten. Daarbovenop helpen ze je spijsvertering optimaal functioneren. Mispels laxeren en doen dat zelfs op twee vlakken. Als je de harde mispels eet, al dan niet verwerkt, ‘stoppen’ ze: ze adstringeren dan. Eet je ze beurs (zachte mispels), dan laxeren ze.

Mispelcompote van beurse mispels: magisch lekkerWas de zachte mispels en duw ze plat. Doe ze door een roerzeef (passe-vite)Neem 1 liter van de bruine brij en doe er ½ kg geleisuiker bij. Op de verpakking van de suiker staat 2+1 (twee hoeveelheden vocht en één hoeveelheid suiker). Doe er het sap van ½ citroen bij en 1 kleine afgestreken koffielepel speculaaskruiden. Laat, zoals op de verpakking van de suiker staat, drie minuutjes koken. Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat afkoelen.Bij appelmoes, appelgebak, rijstpap of op de boterham met Belgische kaas smaakt deze oude vrucht gewoon hemels.

Mispellikeur300 g mispels (niet stuk snijden)300 g kandijsuiker (als je witte suiker neemt, is je drank amberkleurig)1 liter jenever1 kruidnageltje voor elke tweede mispel.Steek de kruidnagels in de mispels.Doe alles in een grote glazen pot.Voeg de andere ingrediënten erbij en laat 3 maanden staan.Niet vergeten regelmatig te schudden.Doe dan de kruidnagels uit de mispels en laat ze nog eens drie maanden staan.Tip: Als je de mispels uit je drank hebt gevist, gooi die dan niet weg. Vroeger gaf ik ze aan de kippen. Maar … die waggelden me kort daarna iets te zat naar hun hok. In plaats van alcoholici van je kippen te maken, doe je de vruchten het best in een roerzeef (passé-vite). Doe het vruchtvlees in potjes en zet het schroefdeksel erop. Je kunt het lang bewaren.

Lekkerbekkende mispelsnoepjesEn als je nu eens supersnoepjes wilt, maal dan speculaasjes.Doe hetzelfde gewicht mispelvruchtvlees in jenever erbij en roer het onder elkaar.Maak kleine bolletjes en dompel ze even in chocoladesaus die vlug stolt. Jammie, Jammie …

WorkshopMispelnamiddag op zondag 4 november in Opheers van 13 uur tot 16 uur.We maken: mispeljam en siroop van niet-beurse mispels, moes met beurse mispels, snoepjes, likeurtje, poeder. Proeven hoort er ook bij! Meer info via info@kruidjes.be

Niet te Missen