© Jozef Gabriels

© Jozef Gabriels

Bokrijk op het podium tijdens de Boekenbeurs

Tijdens de Boekenbeurs in Antwerpen organiseerde de vzw Creatief Schrijven het 'Kort dictee der Nederlandse taal'. De oudste van de deelnemers, Toon Vandenheede (86) uit Bokrijk, eindigde op een mooie derde plaats.

Jozef Gabriels

Een van de nevenactiviteiten tijdens de jaarlijkse boekenbeurs is het Kort dictee der Nederlandse taal. Dit jaar bracht auteur Valerie Eyckmans een nagelnieuwe compositie. Toon Vandenheede, intussen meer dan 86, was veruit de oudste deelnemer. Deze kranige inwoner van Bokrijk, destijds leraar Nederlands, is nog steeds verliefd op taal en boeken. Hij heeft er zo'n 6.000 in huis, waaronder zowat alle bestaande Nederlandse woordenboeken. Een leuke anekdote: bij zijn digitale inschrijving voor het dictee vond hij zijn geboortejaar (1932) niet terug, de lijst met geboortejaren begon met 1948! Hij heeft zich dan maar zestien jaar jonger gemaakt om te kunnen deelnemen...

Dat leeftijd geen handicap is voor geëngageerde mensen, blijkt uit de uitslag. Toon eindigde op de derde plaats, net achter deelnemers uit Middelburg (NL) en Kessel-Lo. "En als ik zo goed zou horen als vroeger, had ik nog minder fouten gemaakt!" zegt hij.

Toon, die gedurende jaren corrector was voor uitgeverij Lannoo deed in het verleden vaak mee aan dictees en behaalde onder andere een mooie ereplaats in het Groot Nederlands Dictee. Na een dictee in Deventer in 2012 stopte hij er echter mee omdat hij niet meer zo goed hoort, niet meer zo snel kan schrijven en minder lang de gedicteerde tekst kan onthouden. Hij houdt ook geen lijsten met 'moeilijke woorden' meer bij zoals de meeste deelnemers aan dicteewedstrijden dat doen. Dat maakt zijn prestatie van dit jaar er alleen maar uitzonderlijker op. Zijn taalkennis onderhoudt hij nog steeds door het corrigeren van de teksten van onder meer de 'Bokrijkse Bokkensprongen' en het tijdschrift van het project Kisaro.

Als je zoals Toon deelnam aan tientallen dicteewedstrijden, dan besef je als geen ander hoe belangrijk de rol is van de persoon die het dictee leest. Voor Toon is er één onbetwiste toplezer en dat is Andrea Croonenberghs, helder, goed articulerend en prettig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten