Twaalf doden na schietpartij in Californische bar, schutter was ex-marinier

In de Californische stad Thousand Oaks heeft een man woensdagavond lokale tijd het vuur geopend in een bar. Bij de schietpartij kwam twaalf mensen om het leven, onder hen ook een politieagent. De schutter is in de bar neergeschoten, hij is overleden.

De schietpartij begon rond 23.20 uur woensdagavond lokale tijd in de “Borderline Bar & Grill” in Thousand Oaks. Op dat moment was er een countryavond aan de gang waar voornamelijk studenten aanwezig waren. Eerst schoot hij de buitenwipper neer, vervolgens gooide hij enkele rookgranaten binnen en nam hij de aanwezigen onder vuur. De hulpdiensten konden niet bevestigen dat de schutter rookgranaten gebruikt heeft. Andere bronnen zeggen dat hij misschien een soort rookmachine gebruikt.

Bij de schietpartij zijn in totaal dertien mensen om het leven gekomen. Onder hen ook een agent en de schutter zelf. De politie kon de schutter in de bar neerschieten. Intussen is bekend geraakt dat de schutter een Amerikaanse oorlogsveteraan is, de 28-jarige ex-maninier David Ian Long. Hij zou geleden hebben aan een zogenaamd 'posttraumatisch stress-syndroom', een aandoening die wel vaker voorkomt bij oorlogsveteranen. Volgens ooggetuigen was hij helemaal in het zwart gekleed en droeg hij een skimasker. Hij zou ook zwaar getatoeëerd zijn.

Over het aantal gewonden is nog geen officiële bevestiging, maar volgens NBC vielen er tien tot twaalf gewonden. Volgens de hulpdiensten was er een spoor van bloed bij de ingang van de bar. 

President Trump heeft via Twitter zijn medeleven betuigt aan de nabestaanden van de slachtoffers. Hij prees ook de moed van alle betrokken politie en hulpdiensten.

(Lees verder onder de tweets en foto’s)

Eerste slachtoffer is bekend

Intussen zijn er enkele details bekend geraakt over die agent die omkwam bij de schietpartij. Ron Helus was als één van de eerste ter plekke, twee minuten na de eerste oproep. Hij is de confrontatie met de schutter aangegaan en werd door meerdere kogels geraakt en is overleden.

"Hij ging binnen om levens te redden”, aldus een geëmotioneerde woordvoerder van de lokale sheriff. Ron Helus was bijzonder ervaren en was amper met 29 dienstjaren amper één jaar van zijn pensioen verwijderd. Hij laat een zoon een vrouw achter. Volgens de sheriff heeft Helus “ongetwijfeld levens gered” door de confrontatie met de schutter aan te gaan. "Hij is gestorven als een held."

Ramen breken om te ontsnappen

Nog volgens ooggetuigen loste de schutter minstens dertig schoten. Een ooggetuige die in de bar was met zijn stiefzoon beschrijft aan ABC7 hoe de aanwezigen stoelen door de ramen gooiden om te ontsnappen. “Mijn zoon dacht eerst dat het een grap was”, aldus de man. “Zodra ik het eerste schoot hoorde, wist ik dat het menens was. Ik heb hem meteen mee onder tafel gezeuld om dekking te zoeken. Hij schoot eerst de buitenwipper neer, een jonge gast. Vervolgens schoot hij de kassierster neer, ook een jong meisje.”

“Plots hoorden we vier schoten, bang, bang, bang, bang!”, aldus een andere ooggetuige aan The Washington Post. “Iedereen is meteen op de grond gaan liggen om dekking te zoeken, op en over elkaar (…) ik zag dat mijn enige kans om dit te overleven zou zijn om zo snel mogelijk weg te lopen. Ik zag een uitgang en heb zo snel gelopen als ik kon.”

Nog volgens verschillende ooggetuigen aan gebruikte de schutter rookbommen, al kunnen de ordediensten dat niet bevestigen.
Eens ter plekke troffen de hulpdiensten totale chaos, grote groepen mensen waren gevlucht. Bij de ingang van de bar was er een spoor van bloed te zien. Over de aard van het wapen is nog onduidelijkheid. Volgens The Ventura County Star gebruikte de schutter een semiautomatisch wapen, anderen media stellen dat het een pistool was.

Een woordvoerder van de lokale sheriff vreest dat de dodentol nog kan oplopen.

Door adm