© shutterstock

Electrabel zet nu ook oude vliegtuigmotoren in tegen stroomtekort

Om een stroomtekort te vermijden de komende winter, kan elektriciteitsproducent Engie Electrabel ook een beroep doen op turbojets, oude vliegtuigmotoren. Dat meldt VRT.

Engie Electrabel had eind september 750 extra megawatt beloofd aan minister van Energie Marie Christine Marghem (MR), als alternatief voor de onbeschikbare kernreactoren. Er werd intussen al 1.143 megawatt verzameld, zo meldt de VRT.

Een groot deel ervan (540 megawatt) komt uit de afschakeling van grote bedrijven, een gascentrale in Vilvoorde en twee gasturbines van de elektriciteitscentrale van Langerlo. Voorts komen er op verschillende plaatsen extra noodgeneratoren op diesel of gas, en kan het bedrijf dus ook turbojets aanzetten.

Engie Electrabel heeft nog negen van die turbojets, die elk jaar wel eens ingezet worden. Elk exemplaar kan snel 17 megawatt extra stroom leveren, evenveel als acht normale windturbines.

Maar stroom opwekken met de turbojets is duur, inefficiënt en erg vervuilend. “Je kan ongeveer zeggen dat de turbojets vier keer meer zullen verbruiken dan modernere centrales die op fossiele brandstoffen werken”, zegt professor Johan Driesen van de KU Leuven aan de VRT-nieuwsredactie.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten