De olieslagmolen leeft weer in Ellikom

Meeuwen-Gruitrode - De leerlingen van het vijfde leerjaar van de Basisschool Ellikom zijn onder leiding van hun juffrouw Marleen Vandijck bezig aan een project over de olieslagmolen van Ellikom.

Directeur Johan Loenders wist voor dit tweejarig project over plaatselijk Cultureel Erfgoed een toelage van de Provincie Limburg te versieren. In samenwerking met Natuurpunt en de Heemkundekring De Reengenoten en met ondersteuning van het gemeentebestuur werd in mei laatstleden een bezoek gebracht aan Christ Verheyen, de eigenaar van het Museum Karrewiel in Meeuwen. Daar leerden de zesdeklassers hoe olie uit koolzaad of lijnzaad wordt geperst. Daarna bakten de kinderen lekkere pannenkoeken in de school met de eigen koolzaadolie.
Met de gidsen van Natuurpunt werd zowel vorig jaar als dit jaar een bezoek gebracht aan de plaats waar eeuwenlang, tot zijn verhuis naar Bokrijk, de Slagmolen op de Abeek stond.
Juffrouw Marleen verzamelde enkele oudere dorpelingen die vertelden over hun jeugdervaringen aan de molen. Het was hun “Centerparcs”: ze kwamen er samen om te zwemmen en te duiken in het beekgedeelte voor de sluis en het molenrad, waar het water wat dieper was. De kleren werden uitgespeeld en in de haag verstopt. Zo konden ze in hun blootje in het water. Dat was uitsluitend voor de jongens, want de meisjes konden strikt gescheiden een honderdtal meter verder pootjebaden. Bij het duiken van het molenrad pletste wel eens ooit een durfal op zijn buik in het water. Gevolg: een rode of zelfs gescheurde buik. En toch: onbetaalbaar plezier onder het welwillend oog van de molenaar.
Vrijdag, 30 november brachten enkele vrijwilligers het klasje van negen leerlingen en hun juf naar Bokrijk, waar een werfbezoek mocht gebracht worden aan de Ellikomse molen. Ze werden er onthaald door een vriendelijke dame die hen door het gesloten museum leidde. Ze waren er bijna helemaal alleen! De architect die de restauratie van de molen leidt en enkele werklui waren aanwezig. Het molengebouw lag onder een zeildoek en binnen waren alle bewegende molendelen verwijderd. Die waren ter restauratie naar Nederland gebracht. In het molengebouw konden de gebinten, de fundering en de lemen muren van dichtbij onderzocht worden door de leerlingen en de architect liet hen allemaal even een bewegend onderdeel spelen van molenrad tot molensteen om zo het mechanisme toe te lichten.

Vooraleer terug te keren, werd nog een kijkje genomen bij de Kilbershoeve van Meeuwen en het kerkje van Erpekom, die ook wel ooit tot de leefwereld van de inwoners van Ellikom behoorden. Als afscheid werden de deelnemers nog vergast op een warme kop chocomelk. En of dat smaakte.
Nu al wordt in Ellikom uitgekeken naar het bezoek van de inwoners van Meeuwen aan Bokrijk in het voorjaar. Dan mogen de leerlingen van de Basisschool Ellikom hun volwassen dorpsgenoten bij de slagmolen gidsen.
In mei krijgen de leerlingen dan nog de kans om de muren van hun molen zelf te vitsen d.w.z. de muren van gevlochten wilgentakjes insmeren met een papje van leem, stro en paardenurine. Boeiend!

Door Andre Claes