Waarom je ook binnenshuis moet letten op de luchtkwaliteit

We zijn er ons hoe langer hoe meer van bewust dat luchtkwaliteit een grote invloed op onze gezondheid heeft. Maar wist je dat zuivere lucht inademen binnenshuis minstens even belangrijk is als buitenshuis? Wij vertellen je waarom en hoe je dat best aanpakt.

Vandaag is het belangrijker dan ooit om onze woningen goed te isoleren. Op die manier draag je niet alleen je steentje bij aan een gezondere planeet, maar bespaar je ook heel wat centen. Toch brengt een grondige isolatie ook nadelen met zich mee: de kwaliteit van de lucht binnen in de woning wordt minder ververst, wat nefast kan zijn voor je gezondheid. Wist je trouwens dat de luchtvervuiling binnenshuis wel tot vijf keer zo hoog kan zijn als buitenshuis? Precies daarom is het belangrijk te investeren in een goed ventilatiesysteem.

Om comfortabel en gezond te leven, heeft een mens zo’n 20 m³ verse lucht per uur nodig. Werk je bijvoorbeeld een hele dag thuis zonder een raam te openen, dan zal je lichaam steeds opnieuw dezelfde lucht inademen. Bij oudere woningen is dat geen probleem, want daar ligt het isolatieniveau aanzienlijk lager. Kijk je naar nieuwbouwwoningen met een hoog isolatieniveau, dan moet je rekening houden met een extreem lage kwaliteit van lucht.

Hoe kies je het juiste ventilatiesysteem?

Welk ventilatiesysteem het best bij je woning past, hangt af van heel wat factoren en is voor iedereen anders. Die factoren gaan van het beschikbare budget tot de ligging van je woning en de beschikbare ruimte. Vergeet zeker ook niet te checken hoeveel geluid je installatie maakt. Maakt een ventilatiesysteem te veel lawaai, dan ga je het sneller uitschakelen of lager zetten, en dat komt de luchtkwaliteit niet ten goede.
Besteed hier dus voldoende aandacht aan en vraag raad aan een installateur of een architect.

Zin in meer woon-, bouw- en verbouwinspiratie? Kom een kijkje nemen op Bouwinnovatie 2019 van 18 tot 20 januari en van 25 tot 27 januari in de Ethias Arena in Hasselt.

Door Mediahuis Brand Studio