Onderwijsvernieuwing is de rode draad bij UHASSELT

De belangrijkste troef van UHasselt? Het unieke onderwijsmodel! UHasselt zet met campussen in Diepenbeek en Hasselt in op onderwijsvernieuwing, al sinds de deuren in 1973 openden. Onderwijs in kleine groepen, korte onderwijsperiodes, de korte lijnen tussen student en docent, de nadruk op kennis en vaardigheden en onderwijs dat letterlijk verder kijkt dan boeken leslokalen … Dat is UHasselt, de universiteit van vandaag.

Actie en interactie, daar draait het bij UHasselt om dat dit academiejaar 6.433 studenten telt. Eenrichtingsverkeer bestaat er niet. Via een mix van hoorcolleges, responsiecolleges (waarin je de leerstof bespreekt), groepsopdrachten, werkzittingen (waarin je oefeningen maakt), stages, practica, labo-opdrachten… word je uitgedaagd om mee te zoeken naar het antwoord op al je vragen. En dat in kleine groepen!

Aan UHasselt werken we met korte onderwijsperiodes. In je eerste bachelorjaar volgen al na tien weken examens – zodat je snel feedback krijgt, weet waar je staat en je je leerproces dus kan bijsturen. In die korte onderwijsperiodes krijg je een beperkt aantal vakken. Zo kan je intensief met de leerstof bezig zijn. En: de werkdruk wordt gelijkmatig over het jaar gespreid.

Ons onderwijs draait om denken én doen. Vanaf je eerste bachelorjaar al komen niet enkel de nodige academische vaardigheden en kennis voorbij, maar ook presenteren, communiceren, multidisciplinair samenwerken … Allemaal vaardigheden die jou later in je carrière van pas zullen komen. Tijdens de opleiding krijg je heel wat kansen om te proeven van de wereld waarin je terecht zal komen via allerhande practica, stages en projecten.

Iedere student is anders. Daarom krijgt iedereen de begeleiding die hij nodig heeft. Door de kleine groepen ligt de drempel tussen docent en student laag en bovendien kan je altijd bij hen terecht met vragen. Ook op het vlak van begeleiding geloven we in een groeitraject: van intensieve begeleiding naar zelfstandig studeren én doen. Zo groei en leer je het meest!

Nieuwe en unieke opleidingen

In het academiejaar 2019-2020 start UHasselt met 4 educatieve masteropleidingen*: de educatieve master in de economie, in de wetenschappen en technologie, in de gezondheidswetenschappen en in de ontwerpwetenschappen. In deze academische masteropleidingen verdiep en verbreed je jouw kennis van je vakgebied en dompelen we je onder in onderwijsrelevante thema’s. De educatieve masteropleidingen stomen je klaar voor een succesvolle job in het onderwijs.

Niet nieuw, wél uniek in Vlaanderen is mobiliteitswetenschappen. De afstudeerrichtingen nucleaire technologie van de gezamenlijke opleiding** industrieel ingenieur vind je eveneens énkel in Hasselt.

* De educatieve masteropleidingen zullen van start gaan in academiejaar 2019-2020 onder voorbehoud van de goedkeuring van de Vlaamse Regering. Zij vervangen de specifieke lerarenopleidingen aan de universiteiten en de centra voor volwassenonderwijs. ** De opleiding industrieel ingenieur is een gezamenlijke opleiding van UHasselt en KU Leuven.

Standnummer UHasselt op de SID IN te Genk: nr 13 (Hal B)
Check ook: www.uhasselt.be/infodagen en www.uhasselt.be/inschrijven