UCLL: hogeschool voor Moving Minds

Foto: ucll

Bij Hogeschool UCLL worden studenten een Moving Mind. De opleidingen zetten zowel studenten als personeel aan om zich te bewegen over hun grenzen heen. Tal van projecten maken dat duidelijk. Enkele voorbeelden? Studenten Marketing en Voeding- en Dieetkunde promoten ‘food for the future’ met zeewier op Pukkelpop. Bij Elektronica-ICT creëren studenten een wandel-app voor personen met dementie. En bewoners van stadswijken komen in beweging dankzij studenten Lichamelijke Opvoeding en Sociaal Werk.

Hogeschool UCLL start in Limburg en Leuven 17 graduaten op

Hogeschool UCLL, vijf jaar geleden gegroeid uit de samenwerking van KHLim en Katholieke Hogeschool Leuven, biedt vanaf september 2019 naast de 18 bacheloropleidingen ook 17 graduaten aan. In een graduaatsopleiding krijgt een student gedurende twee jaar een erg praktijkgerichte opleiding met veel werkplekleren. Deze opleidingen worden overgenomen van onder meer Qrios, een centrum voor volwassenenonderwijs. Studenten in Diepenbeek kunnen onder meer kiezen voor Accounting Administration, Elektromechanische Systemen of voor Hernieuwbare Energiesystemen. Op de Hasseltse UCLL-campussen krijgen de graduaten in Orthopedagogie en Maatschappelijk Werk (het vroegere VSPW) onderdak. Ook de educatieve graduaten, alom bekend als “D-cursus” van o.a. Limlo, komen bij UCLL terecht.

Bachelor verpleegkunde Genk klaar voor 4 jaar

Op de campus in Genk, tegenover het ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), zullen in 2020 voor het eerst de verpleegkundigen afstuderen van de nieuwe vierjarige bacheloropleiding. De opleiding is vooral in functie van de stages sterk uitgebouwd. De nabijheid van het ZOL met zijn hooggespecialiseerde zorg is daarbij een grote troef voor studenten en docenten.  

Leraaropleidingen voor echte influencers

Vlaanderen stevent af op een lerarentekort. UCLL is dan ook erg blij met de campagne die de minister van onderwijs opstart rond de leraar als echte influencer. De UCLL-lerarenopleiding is met 3.600 studenten nog altijd de grootste lerarenopleiding in Vlaanderen. De 750 studenten secundair onderwijs in Diepenbeek hebben de keuze uit nu al 27 onderwijsvakken. Op de Hasseltse campus waar 720 studenten zich klaar stomen voor de kleuter- of lagere school zetten wij sterk in op wereldburgerschap.

Business and Languages en Business Translation and Interpreting

Bij de opleiding Office Management hebben twee afstudeerrichtingen nieuwe namen gekregen waardoor de vlag beter de lading dekt: Business and Languages en Business Translation and Interpreting. Nog nieuw is dat binnen Business and Languages studenten nu ook kunnen kiezen voor Human Relation Management (HRM).

Eerst ontdekken, dan kiezen

Laatstejaarsleerlingen kunnen veel meer richtingen uit dan ze denken. Het keuzeproces zou een ontdekkingsreis moeten zijn. Zo volgden Bastiaan Jansen en Wout Reekmans in het aso, respectievelijk economie-wetenschappen en humane wetenschappen. Zij wilden graag verder gaan in een richting “waar je ook iets in kon doen” en kozen voor Elektromechanica. Bastiaan houdt van de “creatieve uitdaging om dingen te ontwerpen”. Volgens Wout hoef je geen technische voorkennis te hebben. “Je kan aan de hogeschool een introductie elektriciteit en basiselektronica volgen.”

Verschuif je blik

Hogeschool UCLL wil jongeren in beweging zetten: vandaar de baseline ‘moving minds’ en  de campagne “Verschuif je blik”. Op de website van de hogeschool vertellen heel wat studenten hoe ze een Moving Mind werden. Sommigen kregen er ook een Award voor. Check ze hier (link leggen).

Meer info: www.ucll.be