Stiptheidsacties verstoren dienstverlening De Lijn in Limburg: TreinTramBus is niet te spreken over gebrek aan informatie

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: BELGA

Vakbonden en directie van openbaarvervoersmaatschappij De Lijn voeren dinsdag gesprekken in de stelplaats Winterslag over de aanpassing van de diensten. Reizigers moeten tijdens de daluren opnieuw rekening houden met stiptheidsacties van de chauffeurs, die tot zware hinder kunnen leiden. Het is voorlopig niet duidelijk of de acties na de nationale staking van woensdag worden voortgezet. Reizigersorganisatie TreinTramBus is niet te spreken over het gebrek aan informatie.

De ochtendspits is dinsdag normaal verlopen, maar overdag verstoren stiptheidsacties van de vakbonden de dienstverlening op een aantal Limburgse lijnen. De chauffeurs zijn wel uitgereden, maar onderbreken hun rit of vangen die niet aan. Dat betekent dat een aantal bussen later of niet opdagen. De avondspits - van 15.00 tot 19.30 uur - zou volgens het boekje moeten verlopen, maar nadien zijn nieuwe onderbrekingen mogelijk. Reizigers raadplegen best de reisinfoapp en de routeplanner op de website om te zien hoe lang ze moeten wachten op de volgende bus.

Dinsdag vinden gesprekken tussen directie en vakbonden in de stelplaats Winterslag plaats. Vrijdag was er al overleg in de stelplaatsen Kinrooi en Lanaken. De gesprekken lijken positief te evolueren, maar de stiptheidsacties van de chauffeurs worden voortgezet zolang er geen akkoord is.

Door de nationale staking verwacht De Lijn ook woensdag grote hinder voor de dienstverlening. De werkwillige chauffeurs worden door de vervoersmaatschappij op de belangrijkste verbindingen ingezet. Het is nog onduidelijk of de acties van de chauffeurs in Limburg donderdag worden voortgezet.

Sinds vorige week

De dienstverlening van De Lijn is al sinds vorige week sterk verstoord. Sinds donderdag verlopen de ochtend- en de avondspits wel normaal, maar in de daluren is er wel hinder. Het gaat om ritten waarover de directie met de vakbonden snel een oplossing wil vinden over de rusttijden.

De directie heeft vorige week vijf voorstellen gedaan voor aangepaste diensten en afspraken over pauzes. Het gaat onder meer om voorziene pauzes en extra inspanningen voor de volledige invulling van het personeelsbestand. Eind dit jaar komt er ook 5 miljoen euro extra budget voor pauzes tijdens de diensten. De drie vakbonden hebben de voorstellen van de directie voorgelegd aan hun achterban, maar de vakbonden hebben nog enkele opmerkingen bij de voorstellen.

“Op z’n minst correcte en efficiënte informatie”

Reizigersorganisatie TreinTramBus heeft begrip voor de situatie. “Chauffeurs komen steeds meer onder druk te staan.” Maar de manier waarop de reizigers behandeld worden tijdens de acties stoot de organisatie tegen de borst. Ze roepen daarom “op tot redelijkheid en vragen op z’n minst correcte en efficiënte informatie”. Ze vragen ook dat de mensen die hun abonnement al meer dan een week lang nauwelijks hebben kunnen gebruiken, op één of andere manier vergoed zouden worden.