Morgen zware hinder voor busverkeer in Limburg door nationale staking

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Hasselt -

Volgens vakbond ACV zullen er woensdag amper bussen rijden in Limburg. Mogelijk zal het busverkeer in de provincie ook donderdag stilliggen. De vakbonden en directie hebben dinsdag in de stelplaats Winterslag gesprekken gevoerd over de aanpassing van de diensten.

De vakbonden van De Lijn zullen hun acties woensdag voortzetten en steunen bovendien de nationale staking. “Er zullen niet veel bussen rijden in Limburg, zeker met de spanningen die nu nog bezig zijn. Dat geldt zowel voor de openbare diensten als voor de onderaannemers”, zegt Geert Witterzeel van het ACV.

Dinsdag hebben gesprekken tussen directie en vakbonden in de stelplaats Winterslag plaatsgevonden. De gesprekken verliepen minder constructief dan die van vrijdag in de stelplaatsen Kinrooi en Lanaken. De drie vakbonden gaan dinsdagavond nog in overleg om een gezamenlijk standpunt in te nemen. De acties worden vanaf donderdag mogelijk voortgezet, waarbij de vakbonden zullen afstappen van het rijden tijdens de ochtend- en avondspits. “Ik sluit niets uit. Mogelijk ligt het donderdag weer volledig stil”, stelt Witterzeel. “Maar in de toekomst zal het gedaan zijn met tijdens de spitsuren te rijden. Van die strategie zullen we afstappen, want we halen geen pluimen met onze verantwoordelijkheid te nemen.”

De Lijn verwacht door de nationale staking de hele dag grote hinder voor de dienstverlening. De werkwillige chauffeurs worden door de vervoersmaatschappij op de belangrijkste verbindingen ingezet. Het aantal chauffeurs dat ‘s ochtends en ‘s middags aan de slag gaat, bepaalt hoeveel en welke prioritaire lijnen worden bediend. De onderaannemers rijden wel hun normale trajecten. Reizigers raadplegen best de reisinfoapp en de routeplanner op de website om te zien wat de wachttijd op de volgende bus is.

TreinTramBus laakt behandeling reizigers door De Lijn

Bij de haltes en in de Lijnwinkels is er nauwelijks informatie over de verstoorde dienstregeling in Limburg te vinden. Dat zegt TreinTramBus. De reizigersorganisatie roept de stakers en De Lijn op tot redelijkheid en vraagt op z’n minst correcte en efficiënte informatie. De Lijn stelt in een reactie dat er heel wat inspanningen geleverd zijn om de reizigers te informeren.

Het busverkeer in Limburg is sinds vorige week zwaar verstoord door acties van de vakbonden. TreinTramBus heeft alle begrip voor de onvrede die bij de buschauffeurs van De Lijn heerst. Volgens de reizigersorganisatie maken de nieuwe dienstregelingen het steeds moeilijker om vlot te kunnen werken en de nodige pauzes te kunnen nemen. Bovendien werd dat signaal de afgelopen maanden al verschillende keren gegeven door het personeel.

“Door een slechte doorstroming van de bussen duren vele ritten langer, waardoor de chauffeurs nog meer onder druk komen te staan en ook de reizigers een slechte bediening krijgen”, stelt TreinTramBus. “Door de toenemende opstoppingen, vooral tijdens de spitsuren - bijvoorbeeld op de Hasseltse ring - worden vele haltes niet op de aangegeven tijden bediend en ontstaan vele vertragingen.”

TreinTramBus is niet te spreken over het feit dat er bij de haltes en in de Lijnwinkels amper informatie te vinden is. “Medewerkers van De Lijn sturen de reizigers met een kluitje in het riet. Ook de real time apps en de website van De Lijn bieden geen soelaas, want die geven vaak verkeerde informatie”, klinkt het bij de organisatie. TreinTramBus vraagt een vergoeding voor de mensen die hun abonnement al meer dan een week nauwelijks hebben kunnen gebruiken.

De Lijn benadrukt dat het een verstoringspagina op haar website heeft gelanceerd, waar reizigers alle ritten online kunnen raadplegen. De Lijn heeft ook via alle mogelijke kanalen de verstoringspagina aangekondigd. “We hebben heel hard ons best gedaan om alle reizigers te informeren. Op de verstoringspagina staan alle ritten overzichtelijk per provincie en per lijn. Ook in de realtime toepassingen geven we alleen de ritten die zeker uitgereden zijn”, zegt Inge Debruyne, woordvoerster van De Lijn. “Er zijn dus heel wat inspanningen geleverd om de processen te optimaliseren die aan de reizigers tegemoetkomen en om zo de hinder te beperken.”

Ook voor de nationale staking van woensdag heeft de vervoersmaatschappij extra maatregelen getroffen. “We vragen de chauffeurs om op een vast tijdstip te starten tijdens de ochtend- en middagshift, zodat we een duidelijk overzicht hebben van hoeveel ritten gestart zijn en we onze chauffeurs zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten. Reizigers kunnen best dinsdagavond al op de verstoringspagina kijken of hun rit doorgaat”, besluit Debruyne.