© sudpresse

Vlaamse speleoloog na urenlange reddingsactie gered uit diepste grot van België

De speleoloog die vastzat op 60 meter diepte in de Trou Bernard, een van de diepste grotten van België, is bevrijd en gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Dat zegt Benoît Lebeau, voorzitter van Spéléo-Secours, een organisatie die gespecialiseerd is in ondergrondse reddingsoperaties. De operatie begon om 21.30 uur zaterdagavond en duurde tot 1.15 uur.

gjs, jdb

De Vlaamse man, een 63-jarige ervaren speleoloog, gleed zaterdagnamiddag rond 13 uur uit toen hij zich op een diepte van 60 meter in de grot van Trou Bernard in het Waalse Yvoir bevond. Dat is de diepste grot van ons land met een diepte van 140 meter. Hij viel 15 meter naar beneden en zit daar nu vast op een diepte van 75 meter.

Brandweer en politie kwamen meteen ter plaatse en riepen de hulp in van een reddingsteam. Dat daalde af in de grot om de man te zoeken.

Speleologenongeval

© LL.P (Sudpresse)

Volgens Patrick Evrard, burgemeester van het stadje Yvoir in Namen, was de man met een team van vijf speleologen aan het afdalen, toen het rond 13 uur misging. “Hij moet uitgegleden zijn en heeft zich waarschijnlijk niet meer kunnen vastmaken. Een typisch speleologenongeval”, zegt hij. “Een andere groep die in de buurt was en alles zag gebeuren heeft snel de hulpdiensten verwittigd.”

Een grote reddingsoperatie werd opgezet. Die duurde meerdere uren. Pas rond 0.30 uur ‘s nachts was de man bevrijd. De laatste hulpverleners kwamen rond 1.15 uur aan de oppervlakte.

Het slachtoffer had verschillende breuken, maar was bij bewustzijn en verkeerde niet in levensgevaar. Van zodra hij met een brancard uit de grot was gebracht, stond er een medisch urgentieteam op hem te wachten om hem naar het ziekenhuis te brengen.

© LL.P (Sudpresse)

Ongeveer 25 hulpverleners namen zaterdagavond deel aan de reddingsoperatie. De hulpteams maakten passages in de grot groter en spanden speciale kabels om de brancard te kunnen transporteren.

De Trou Bernard in Yvoir wordt elk weekend bezocht door speleologen: “Het is de diepste put van België en af en toe gaat hier weleens iets mis. Maar bij mijn weten is hier nog niemand gestorven.”

© LL.P (Sudpresse)

© sudpresse

Niet te Missen

Meest Recent