Deze keer is betogen verplicht: koepels juichen toe dat scholen naar klimaatmars trekken

Bron © Het Nieuwsblad

Foto: ISOPIX

Verschillende scholen verplichten vrijdag hun leerlingen deel te nemen aan de globale klimaatmars. De onderwijskoepels juichen dat toe. “Het klimaat overstijgt de politiek”, klinkt het bij de GO!. Bij het katholiek onderwijs eenzelfde boodschap: “De school mag leerlingen verplichten om deel te nemen.” In een boodschap aan de scholen liet onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) weten het toegelaten is om als school deel te nemen aan klimaatacties.

In 98 landen en op 1.325 plekken gaan scholieren aanstaande vrijdag spijbelen voor het klimaat. Verschillende Vlaamse scholen organiseren zelf proactief marsen en betogingen. In veel gevallen is deelname verplicht. De onderwijskoepels zien daar geen graten in. “Wij volgen gewoon de regels”, zegt Nathalie Jennes, woordvoerder van GO!, koepel van het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. “De minister heeft de regels dinsdag verduidelijkt en daaruit blijkt dat een manifestatie of een mars toegelaten is als buitenschoolse activiteit. Het klimaat overstijgt de politiek. Het mag wel geen politieke manifestatie worden.” In het Schooldirect, de nieuwsbrief van het ministerie van Onderwijs aan alle Vlaamse schooldirecties, verduidelijkt Crevits die regels. “Deelname aan de manifestatie is een extra-muros-activiteit, gekoppeld aan het pedagogisch project, de onderwijsdoelen en het leerprogramma”, staat er te lezen.“Die regels zijn niet nieuw”, benadrukt de woordvoerder van de minister, “de scholen zaten met heel wat vragen, vandaar dat we ze opnieuw hebben rondgestuurd”.

Niet alle ouders blij

Niet alle ouders zijn daar gelukkig mee. Onder meer een ouder van de Beverse Sint-Maarten Bovenschool reageerde misnoegd. “Al weken aan een stuk gaan de jongeren de straat op en dat begint stilaan mijn strot uit te hangen”, klonk het. “Deze marsen zijn politiek geïnstrueerd en de scholen gaan daarin mee.”“Het klimaat is geen partijpolitiek, een klimaatmars hoeft dat ook niet te zijn”, zegt Pieter-Jan Crombez, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Spijbelen is nooit oké, dus is het goed dat onze scholen zelf acties organiseren. De wetgeving laat dat toe.”

En wat met de leerlingen die niet willen meedoen? “Wettelijk kan een school hen verplichten deel te nemen”, zegt Crombez. “Een leerling kan enkel weigeren om deel te nemen aan een buitenschoolse activiteit als die meerdere dagen in beslag neemt én het schoolreglement de deelname niet als verplicht omschrijft én de ouders of meerderjarige leerling tijdig motiveren waarom de leerling niet deelneemt. In dit geval dus zijn de scholen in hun recht om de leerlingen te verplichten deel te nemen zolang de mars geen hele dag in beslag neemt.”

Door Arthur De Meyer en Dieter Verschooren