Kardinaal Godfried Danneels (85) overleden

Kardinaal Godfried Danneels is deze voormiddag overleden in zijn woonplaats in Mechelen. Dat meldt kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel en voorzitter van de Belgische bisschoppenconferentie. Danneels was dertig jaar lang aartsbisschop van Mechelen-Brussel en het belangrijkste gezicht van de Belgische kerk.

LEES OOK. Reacties. “Van kleine jongen in Kanegem tot Kardinaal”

Danneels begon op zijn achttiende aan de priesteropleiding aan het seminarie van het bisdom Brugge. In 1957 werd hij in de parochiekerk van Kanegem tot priester gewijd.

Twintig jaar later werd hij door paus Paulus VI tot bisschop van Antwerpen benoemd. Op 18 december 1977 werd hij tot bisschop gewijd. Twee jaar later benoemde paus Joannes Paulus II Godfried Danneels tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Op 4 januari 1980 nam hij bezit van de zetel.

Op 4 juni 2008, dag waarop hij 75 werd, diende kardinaal Danneels zoals het kerkelijke recht het voorschrijft, bij paus Benedictus XVI zijn ontslag in als residerend aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Het werd aanvaard op 27 februari 2010.

Emeritaat

Met zijn emeritaat trok Godfried Danneels zich terug uit het publieke leven. Hij kon nu voluit aandacht schenken aan wat hem het meest dierbaar was: gebed, literatuur en andere vormen van kunst en tijd voor vrienden en kennissen. Op uitdrukkelijk verzoek van paus Franciscus nam hij nog deel aan de gezinssynodes in 2014 en 2015. Stilaan ging zijn lichamelijke gezondheid achteruit. Vandaag is hij overleden in zijn woonplaats in Mechelen. Godfried Danneels werd 85 jaar.

Herderschap

“We zijn kardinaal Danneels zeer dankbaar. Gedurende vele jaren heeft hij het herderschap in de Kerk uitgeoefend en dat in een periode van fundamentele veranderingen in Kerk en samenleving”, reageert De Kesel. “Gaandeweg is zijn uitstraling groot geworden, zowel in ons land als in de wereldkerk. Door zijn woord, met zoveel innige bezieling gesproken en geschreven, heeft hij ons steeds naar de bron geleid. Altijd met zachte hand. Hij heeft ook beproevingen gekend, en op het einde was hij fel verzwakt en uitgeput. We blijven hem dankbaar gedenken. Moge hij rusten in Gods vrede.”

Door neac