Opgelet voor nieuwe vorm van oplichting met ‘geplakte biljetten’

Nieuwe bende valsmunters aan het werk. Foto: hh

De beveiligingsfirma G4S heeft een mail gestuurd naar haar klanten waarin ze waarschuwt voor een nieuwe bende valsmunters. “Ze knippen en plakken echte biljetten zo dat ze van 13 briefjes 14 biljetten maken”, bevestigt ook de Nationale Bank, waar ze sinds begin dit jaar een toenemend aantal “geplakte biljetten” ontdekken. De politie zou een onderzoek gestart zijn.

“Sinds een paar weken constateren wij dat er biljetten worden afgeleverd die gemanipuleerd zijn, die korter zijn. En in vele gevallen verschillen de serienummers op beide zijden van het biljet.” De beveiligingsfirma G4S bracht haar klanten op 7 maart via mail op de hoogte van de valsmunterij. Intussen zou de politie ook een onderzoek gestart zijn, omdat vermoed wordt dat het om het werk van één georganiseerde bende gaat.

En ook de Nationale Bank is op de hoogte. Volgens woordvoerder Geert Sciot maken de oplichters van 13 biljetten 14 briefjes, waarvan steeds een klein reepje ontbreekt. (zie grafiek) “Ja, het lijkt een gek plan. Je moet 13 geldige biljetten verknippen om er 14 ongeldige van te maken. Dat levert in het beste geval dus 20 euro op. Heel arbeidsintensief en het brengt weinig op, zou je kunnen zeggen. En toch ziet die bende daar blijkbaar brood in.”

“Het gaat om een oud trucje dat ook al in de tijd van de Belgische Frank bestond, en dat sinds begin vorig jaar opnieuw een opstoot kent”, zegt Sciot. “Al blijft het gesjoemel vooralsnog beperkt. We detecteerden al 150 geplakte, kortere biljetten, met verschillende nummers. Het gaat vooral om coupures van 20 en 50 euro.

(Klik op de afbeelding om te vergroten)

De meeste valsgelddetectors halen de kortere biljetten er niet uit, net omdat het om échte biljetstukken gaat. “Toch vragen we iedereen om met de nodige argwaan zulke geplakte biljetten te controleren”, zegt Sciot. “Hoewel de detectie-apparaten ze niet altijd opmerken, kan iemand die een beetje alert is, wél snel zien dat de serienummers verschillen. Zo’n netjes geplakt biljet mag u niet aanvaarden.”

14.868 valse biljetten

Volgens cijfers van de Nationale Bank werden vorig jaar 14.868 valse biljetten gedetecteerd. 67 procent van de gevallen gaat het om briefjes van 50 euro, in 20 procent van de gevallen om biljetten van 20 euro. “De trend van valse biljetten is al een aantal jaren dalend. In 2017 waren er nog 15.399 valse biljetten. Voor heel de eurozone is berekend dat per één miljoen biljetten er 26 vals zijn.”

Door Dirk Coosemans en Lise Smout