KnokeRon geeft dialectlezing over museum en kunst

Foto: Felix Bergers

As - Dinsdag 26 maart opende dialectkring Veldeke As-Niel alweer zijn 46ste gespreksavond. Deze keer was Ronny Leinders de gastspreker.

Ronny, afkomstig van Bocholt, is verpleger in het ZOL van Genk. In zijn vrije tijd bouwt hij in Oud-Waterschei zijn museum verder uit, een verzameling van skeletten,schedels en fossielen van allerlei levende wezens. KnokeRon, zo luidt zijn artiestennaam, maakt ook allerlei kunstcreaties met beenderen -en hierop legde hij de nadruk tijdens zijn uiteenzetting in As. Zijn powerpoint was absoluut niet van humor gespeend.
Na de pauze nam Yuri Michielsen het woord, in zijn moedertaal het Maastrichts. Hij is voorzitter van de Stichting Limburgse Academie. Op zijn initiatief bracht Microsoft een Limburgs toetsenbord op de markt. Hij kwam zijn Limburgs Corpus Dictionair voorstellen, een gigantisch project om alle bestaande teksten in de Limburgse dialecten samen te brengen op één site.
Vervolgens las Stan Mardaga fragmenten voor uit zijn volledig herschreven uitgave van Riek en Teerus, een meesterwerk van 100 jaar geleden dat in het Assers het dorpsleven schildert.
De avond werd afgesloten met een informele babbel, waarbij men kon genieten van het dorpsbier De Baekelaer.

Door Felix Bergers