Opgeruimd staat even netjes

Foto: Dirk Ottenburgs

Heusden-Zolder - De voorbije weken werd er door de vrijwilligers en de werkploegen van Limburgs Landschap vzw meer dan 1.000 kg zwerfvuil opgeruimd.

Jammer genoeg blijkt het elk jaar weer nodig om in de natuurgebieden van Limburgs Landschap vzw afval te gaan oprapen. Zwerfvuil blijft een groot probleem als we zien welke hoeveelheden ook deze keer weer werden verzameld.
Zo raapten heel wat helpende handen van onder andere WBE Mangelbeek en de gemeente Houthalen in de gebieden Hengelhoef en Brelaerhei maar liefst 600kg op. En bij andere acties waren de hoeveelheden ook in die grootorde. Dat merkten we in de Kolveren te Zonhoven, Laambroeken in Heusden-Zolder, Negenoord te Dilsen-Stokkem en de Herkvallei in Wellen.
Op 26/4 is er ook nog een grote opruimactie gepland in het natuurgebied Koningsteen te Kessenich-Kinrooi georganiseerd door de Vlaamse Waterweg in samenwerking met de conservators en de vrijwilligers van dit gebied van Limburgs Landschap vzw.

Vuilbakken

Een andere vaststelling is dat het plaatsen van vuilnisbakken blijkbaar niet echt de oplossing is. Zo was de natuurvereniging verplicht om alle bakken rond de visvijver van Hengelhoef te verwijderen. Al jaren bleek dat heel wat mensen het nodig vonden om hun afval, vaak met volle zakken, te komen dumpen rond deze plaatsen. Blijkbaar is het ritje naar een containerpark of gewoon alles in een vuilniszak buiten zetten voor de ophaaldiensten er te veel aan.
De indruk is dan ook dat vuilnisbakken in natuurgebieden meer afval aantrekken dan dat ze zwerfvuil voorkomen. Een spijtige vaststelling.

Door Dirk Ottenburgs