Triatlete Valerie Barthelemy zet jacht op ‘olympische punten’ voort na beste prestatie in haar carrière

Bron © BELGA

Foto: VDB

Valerie Barthelemy (28) heeft zondag haar beste prestatie geleverd in haar nog jonge triatloncarrière, waaraan ze vier jaar geleden begon. In de wereldbekermanche in het Chinese Chengdu werd ze derde. “Dat resultaat is veel beter dan verwacht”, verklaarde Barthelemy, die samen met Claire Michel, Jelle Geens en Marten Van Riel de Belgian Hammers vormt, het gemengd triatlonteam dat op het voorbije EK in Glasgow de bronzen medaille behaalde.

De Belgische kampioene op de olympische afstand had niet verwacht zo snel weer op topniveau voor de dag te komen nadat ze op 22 februari op training met de fiets ten val kwam en een breuk opliep in haar heiligbeen. Afgelopen weekend vierde ze haar rentree in competitie. “Meteen na mijn ongeval dacht ik aan de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio. Ik zei tegen mezelf dat het toch dom zou zijn op deze manier uitgeschakeld te worden”, verklaarde de voormalige zwemster.

“Tijdens mijn revalidatie bekeek ik aandachtig de wedstrijden en ik ergerde me toen ik concurrentes van mijn niveau resultaten zag behalen”, aldus Barthelemy. “Maar uiteindelijk heeft mijn ongeval me extra gemotiveerd. Ik was dit weekend gebrand op een goed resultaat, uiteindelijk lukte ik mijn beste prestatie in een wereldbekermanche.”

“Ik wil mijn coach Paulo Sousa bedanken. Hij stond erop me naar China te sturen, ondanks de moeilijke verplaatsing. Aangezien veel meisjes zich spaarden voor de volgende WTS-manche in Japan, heb ik toch heel wat punten kunnen sprokkelen. Ik maakte een sprong van 28 plaatsen op de olympische ranking en ben nu 65e. Normaal levert een stek in de top 55 een individueel ticket op voor de Spelen. Om nog meer ‘olympische punten’ te pakken, zal ik tot eind juni blijven focussen op de WB-manches”, besloot Barthelemy.

Door Maarten Delvaux