Verkiezingen 2019: negen tips om zondag goed voorbereid te gaan stemmen

Verkiezingen 2019: alles over de lijsten, de kandidaten en de standpunten. Foto: Lisa Van Damme; LVD

Zondag trekken we naar de stembus voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Weet jij al op wie je zal stemmen? Wij helpen je op weg om zondag een bewuste keuze te maken.

1. Verkiezingen 2019: lijsten en kandidaten

Het is goed om te weten wie er allemaal op de Limburgse lijsten staat, alvorens je zondag het gordijn van het stemhokje achter je dichttrekt. De volledige lijsten kan je hier bekijken.

2. Verkiezingen 2019 standpunten: op wie stemmen

Om het volledige programma van alle partijen door te nemen heb je vermoedelijk ook geen tijd. Daarom hebben wij op basis van vier thema’s aan alle partijen gevraagd om kleur te bekennen. Met onze Standpuntchecker kan je jouw standpunt vergelijken met dat van de zeven grote Vlaamse partijen. Zo kom je te weten met welke partij jij het best overeen komt. De partijen geven ook meer uitleg bij elk van hun standpunten.

Check met welke partij jij het best overeenkomt in de thema’s:

Migratie & integratie

Economie & zorg

Klimaat & energie

Mobiliteit

3. Verkiezingen 2019: dossiers

Het Belang van Limburg maakte over dé grote verkiezingsthema mobiliteit, klimaat & energie, economie & zorg en migratie & integratie een stevig inhoudelijk dossier. Met een rapport van het beleid, de belangrijkste uitdagingen voor onze provincie, de ongezouten mening van experts en reportages van Stijn Meuris. Tot slot lieten we over elke thema de Limburgse kopstukken met elkaar in debat gaan. Herlees hier de dossiers en herbekijk de video’s.

4. Verkiezingen 2019: de strijdplaats

Veertien Limburgse kandidaten lieten we in een ludieke bokscompetitie letterlijk knokken voor hun zitje in het parlement. Herlees hier de portretten en herbekijk de video’s.

5. Verkiezingen 2019: de rapporten

Onze politiek journalisten beoordeelden alle Limburgse parlementsleden in het Vlaams, Federaal en Europees Parlement op hun werk de afgelopen jaren. Lees hier de scores voor de politici in het Vlaams Parlement, het Federaal Parlement en het Europees Parlement.

Ook de regeringen kregen een rapport. Hier kan je de scores bekijken van de Vlaamse regering, de federale regering en de Europese Commissie.

6. Verkiezingen 2019: de jonge wolven

Van wie ga je nog horen? Wie zijn de jonge wolven (of wolvinnen) op de lijsten? Bekijk hier de portretten.

7. Verkiezingen 2019: de verkiezingsstrijd op sociale media

Meer dan ooit tevoren werd deze verkiezingscampagne op sociale media uitgevochten. Is dat een vooruitgang of schuilen er ook gevaren in de veranderende politieke communicatie? Hier lees je er alles over.

8. Verkiezingen 2019: de peilingen

Van 24 april tot en met 7 mei peilde onderzoeksbureau Ipsos voor Het Belang van Limburg bij 1.004 Limburgers naar hun kiesintenties. Herlees hier de resultaten voor de Kamer, het Vlaams Parlement en het Europees Parlement.

9. Verkiezingen 2019: de gratis nieuwsapp

Al het nieuws in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen kan je uiteraard blijven volgen op onze website en app. Blijf ook bij ons hangen zondag na de verkiezingen voor de uitslagen, reacties en analyses.

Heb je onze gratis nieuwsapp nog niet? Download hem dan hier voor iOS en voor Android.

Door kops