Mozaïek Plus-leerlingen zelf voor de klas als leerkracht techniek

Maasmechelen - Op dinsdag 21 mei mocht Mozaïek Plus gastheer zijn voor collega’s uit het Buitengewoon basisonderwijs voor uitwisseling van expertise en pedagogische ervaringen binnen het domein wetenschap en techniek.

"Onze school heeft al een jarenlange traditie in het laten kennismaken van leerlingen met dit domein", klinkt het. "Dit is gegroeid vanuit bezoekjes aan technische scholen in de buurt in het kader van lessen wereldoriëntatie rond verschillende beroepen. Door de jaren heen evolueerde deze aanpak naar een intensieve samenwerking met de technische scholen, het inrichten van een technieklokaal (samen met basisschool Mozaïek) op de campus en het verder uitwerken van lessen binnen de visie van mogelijkheden binnen het STEM-verhaal om wetenschap en techniek dichter bij de leerlingen te brengen." 

De collega’s van diverse scholen Buitengewoon Onderwijs namen deel aan een uiteenzetting door onze techniek-coaches Pietro en Marc die enthousiast hun ervaringen deelden. Werkmaterialen en gemaakte werkstukjes werden uitgebreid bekeken en besproken. Vervolgens stond er een bezoekje aan het technieklokaal gepland waar leerlingen van Mozaïek Plus de bezoekers mochten begeleiden in het maken van een aantal werkstukjes. Voor een keertje waren de rollen omgedraaid. Leerkrachten werden leerling en leerlingen waren leerkrachten. Het werd op deze manier een geslaagde bijeenkomst van het (lerend) netwerk Wetenschap en Techniek in het Buitengewoon Basisonderwijs.

Door Mieke Mertens