© Photo News

De Wever erft gat van 600 miljoen in begroting

De nieuwe Vlaamse regering moet volgend jaar al op zoek naar ruim 600 miljoen euro om de Vlaamse begroting in evenwicht te houden. Dat blijkt uit berekeningen van de Vlaamse administratie, schrijft De Tijd woensdag. Het zal de verkennende gesprekken, die N-VA-voorzitter dinsdag is begonnen, er niet makkelijker op maken.

Enkele maanden geleden kondigde toenmalig Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) aan dat de volgende Vlaamse regering tegen het einde van de regeerperiode in 2024 liefst 1 miljard euro extra kon uitgeven als die regering het huidige beleid zou voortzetten. Hij baseerde zich daarvoor op de meerjarenraming van Vlaanderen.

De Tijd berichtte eerder deze maand dat die voorspellingen niet meer kloppen. Dat blijkt nu ook uit de voorbereiding van de Vlaamse administratie voor de Vlaamse regeringsonderhandelaars.

Dat de beloofde 1 miljard euro ondertussen verdwenen is, heeft meerdere oorzaken. De lagere economische prognoses van het Planbureau wegen op de verwachte ontvangsten. Ook sommige belastinginkomsten liggen lager dan verwacht.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen