Gezellig kermisweekend in Schalbroek

Lummen - Het pinksterweekend is elk jaar een hoogtepunt in Schalbroek.

Zaterdag 8 juni werd de 27ste pinksterprijs voor nieuwelingen in Schalbroek gereden in soms apocalyptische omstandigheden. Felle regen en strakke wind teisterden de jonge renners tijdens de 18 ronden door de straten van Schalbroek. Voor een tiental onder hen waren de omstandigheden te zwaar. Zij reden de koers niet uit.
Na 63 kilometer spurtten Renzo Raes en Bob Poelmans voor de zege. Daarbij was Renzo Raes de snelste. Een tiental seconden later kwam het uitgedunde peloton over de meet.

Op pinkstermaandag kwamen de gildeleden samen onder de schietbomen voor het traditionele koningschieten. Ook toen waren de omstandigheden weer apocalyptisch. Het koningschieten moest tijdens de finale voor een lange tijd worden onderbroken omwille van de hevige regenval. Bij de hervatting viel al snel de beslissing. Ouderdomsdeken van de schutters Frans Blommen is de nieuwe koning. Een beetje ongewoon misschien, want hij volgt zijn zoon Luc op, die vorig jaar koning was.
Laura Blommen, kleindochter van Frans, weerde zich meer dan verdienstelijk tussen de mannen en volgde zichzelf op als koningin.
De titel van kermiskoning werd dit jaar niet toegekend. Door het slechte weer moest ook die schieting worden onderbroken. Na de hervatting wilde de houten vogel, een creatie van Emiel Blommen, maar niet vallen, hoewel hij dikwijls werd geraakt. Om 22 uur stond hij er nog altijd maar door de duisternis was hij nog nauwelijks zichtbaar. Maar ondertussen hadden de aanwezige gildeleden al genoten van het traditionele koningsmaal.

Ondanks de weersomstandigheden was het toch een gezellig kermisweekend in Schalbroek.

 

 

Door Georges Coenen